Za osam meseci rođeno 356 dece više nego lane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2019, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za osam meseci rođeno 356 dece više nego lane

U prvih osam meseci ove godine u Srbiji je rođeno je tristopedesetšestoro dece više nego u istom periodu prošle godine, izjavila je danas ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović i ocenila da je taj podatak "iskra koja tinja".

Na skupu "Srbija: Rod, politika i stanovništvo" koji se održava u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), Đukić Dejanović je navela da stopa rađanja u Srbiji iznosi 1,48, što je i dalje nedovoljno za prosto obnavljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << populacije.

Ona je rekla i da je Srbija, sa nešto manje od sedam miliona stanovnika, jedna od 27 zemalja sveta sa negativnim demografskim trendovima i da bi broj takvih zemalja, ukoliko se aktuelna statistika nastavi, do 2050. mogao da poraste na 55, uključujući i najmnogoljudniju zemlju sveta - Kinu.

Ona je navela da se rast svetske populacije ipak nastavlja, pa se procenjuje da na svetu živi oko 7,7 milijardi ljudi, što je za dve milijarde više nego 1994, odnosno milijardu više nego 2007.

Prema njenim rečima, do 2030. procenjuje se da će svetska populacija porasti za još milijardu.

Kao izazov, Đukić Dejanović je pomenula i starenje stanovništva, pa trendovi pokazuju da će do 2050. godine milijarda i po ljudi imati više od 65 godina, što će premašiti broj adolescenata.

Ona ukazuje i na "feminizaciju" starenja, pa u je u populaciji starijoj od 65 godina 55 odsto žena, a među starijima od 80 godina je čak 61 odsto osoba ženskog pola.

Predsednik SANU Vladimir Kostić je, otvarajući skup, naveo da problem rodne ravnopravnosti ne mimoilazi ni instituciju na čijem je čelu, pa u njoj ima svega oko 10 odsto članova ženskog pola.

Za to, ocenio je Kostić, nema nijednog racionalnog opravdanja i jedino što može da se kaže je "sramota" i "predrasuda".

Ne može biti da je siva masa grupisana u 50 posto, a da je drugih 50 odsto članova naše civilizacije to nema. Bezbrojni su dokazi da to nije tako", konstatovao je Kostić.

On je kao problem istakao i to što konzervativne i neprihvatljive stavove često emituju i pripadnice ženskog pola, nazivajući napore za rodnu ravnopravnost feminističkim brljotinama, što je ocenio kao potpuno besmisleno.

"To samo govori koliko jedna vrsta predrasuda ukorenjena u ovom društvu ima jednu vrstu gotovo religijskog i zakucanog stanovišta", poručio je Kostić i dodao da se idiotska objašnjenja često čuju i od inteligentnih ljudi.

On je naveo da podržava stav njegovog sina, koji kaže da su u njihovoj porodici već 300 godina žene inteligentije, hrabrije i inovativnije.

"Ako već govorimo o dva pola, ja sam apsolutno za ženski rod. mada ne verujem da će me primiti pod stare dane",našalio se Kostić.

Ipak, istakao je da je reč o ozbiljnom problemu, jer živimo u društvu u kojem je banalna dnevna politika pojela gotovo sve ostalo.

"Krupni, civilizacijski problemi prolaze kao vozovi pored nas i sa mnogim stvarima se, kada ih sretnemo, iznenađujemo. Hajde danas da počnemo sa idejom kako nas neki budući događaji i civilizacijske podele ne bi iznenađivale", poručio je Kostić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.