Đukić-Dejanović: Ne treba živeti od prošlosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2010, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukić-Dejanović: Ne treba živeti od prošlosti

ZAGREB - Predsednici parlamenata Srbije i Hrvatske Slavica Đukić-Dejanović i Luka Bebić saglasili su se danas u Zagrebu da parlamenti i skupštinska diplomatija mogu da budu od velike koristi u uspostavljanju dobrih međususedskih odnosa i bržeg savladavanja evropskog puta obe zemlje, ističući da odnose iz prošlosti ne treba zaboraviti, ali ni živeti od prošlosti.

Đukić Dejanović je posle razgovora sa predsednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem rekla novinarima da saradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << treba konkretizovati u smislu saradnje parlamentarnih organa Skupštine Srbije i Sabora.

Odnosi sadržajno daleko bogatiji

Ona je kazala da je pozvala Bebića da bude gost parlamenta Srbije i dodala da bi trebali da budu usklađeni koraci interparlamentarne saradnje, što je u interesu građana obe zemlje.

"Razgovarali smo šta možemo da učinimo na parlamentarnom planu za poboljšanje odnosa dve zemlje koji su sadržajno daleko bogatiji nego što se mogu iščitati iz izjava pojedinih političara i na jednoj i na drugoj strani.

Moramo prevladati izjave koje nisu kvarile, ali su zaustavljale razvoj odnosa", jer parlamentarci ne žele dolivati ništa što bi kvarilo ili usporavalo taj proces", rekao je Bebić.

On smatra da treba poboljšati saradnju i da odnose iz prošlosti ne treba zaboraviti, ali ni živeti od prošlosti, i da se treba okrenuti prema sadašnjosti i budućnosti.

"Želimo da sa Srbijom uspostavljamo prijateljske i dobrosusedske odnose, da Srbija ide putem evropskih integracija, želimo da podelimo naša iskustva sa Srbijom, ali ne da ih namećemo, s neke pokroviteljske pozicije, već potpuno ravnopravno, i želimo da sarađujemo koliko to obostrano želimo", rekao je Bebić.

Ističući postojanje nekih otvorenih pitanja kao što su granice, Bebić je rekao da će to u posebnim razgovorima rešavati vlade, ministarstva spoljnih poslova i odgovarajući organi obe zemlje.

Odnosi sa Srbijom u žiži interesa

Oboje predsednika parlamenata osvrnuli su se i na prošlonedeljnu posetu grupe prijateljstva Skupštine Srbije Hrvatskoj.

"Naš razgovor je počeo zahvalnošću što je grupa prijateljstva ponela više nego povoljne utiske o tome šta sve grupe prijeteljstava mogu učiniti na saradnji dve zemlje", rekla je Đukić Dejanović.

Bebić je kazao da je to bila prva parlamentarna delegacija tog tipa koju je primio novi predsednik Ivo Josipović.

"To pokazuje da se na najvišem državnom nivou odnosi sa Srbijom postavljaju u žižu naših interesa", rekao je on,

Bebić je naveo da je Kosovo bolno za Srbiju i da Hrvatska nije pokazivala nikakvu zluradost već je čekala, dodavši da je Kosovo "realnost koju političari treba da poštuju, ali uz najmanju moguću frustraciju i izazivanje polemika i stvaranje razloga da se uspore odnosi".

I Dukić Dejanović i Bebić su rekli da očekuju da će vrlo skoro da dođe do susreta dva predsednika.

"To je neophodno i interes građana i jedna i druge države", rekla je predsednica Skupštine Srbije.

Nakon razgovora s Bebićem, Đukić Dejanović učestvuje je u radu sastanka šefova parlamentarnih delegacija pri Interparlamentarnoj uniji Hrvatske, BiH i Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.