Đorđević: Pokrenut nadzor Centra za socijalni rad

Izvor: N1 televizija, 06.Jul.2017, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević: Pokrenut nadzor Centra za socijalni rad

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević izjavio je da je "strašan događaj ubistva" u novobeogradskom Centru za socijalni rad pokazao da je neophodno unaprediti sistem zaštite u porodici i dodao da očekuje da će do pomaka na tom planu doći što pre.

Kako je navedeno u saopštenju, on je naveo da je ministarstvo pokrenulo nadzor rada tog Centra i da će svi odgovorni za eventualne propuste biti kažnjeni.

"Tragedija koja se >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << dogodila juče u Centru za socijalni rad na Novom Beogradu duboko me je lično potresla. Taj strašan događaj, u kome je stradala majka troje dece i dugogodišnja žrtva zlostavljanja, nažalost, ukazao je na potrebu poboljšanja sistema zaštite od nasilja u porodici", naveo je Đorđević.

Đorđević je, kako se dodaje u saopštenju, rekao da veruje da će preventivne mere biti uspostavljene kako se ovakvi slučajevi ne bi ponovili. Prema negovim rečima, u mogućem roku sistem zaštite žrtava porodičnog nasilja biće unapređen.

"Svestan sam da bilo kakav postupak Ministarstva ne može da ublaži bol članova porodice žrtve ovog zločina, ali moram da naglasim da je za opstanak i napredak svakog segmenta našeg društva ključno da sve nadležne institucije, organizacije civilnog društva, mediji i građani, učine sve što se može da ubuduće sprečimo ovakve tragedije", naveo je Đorđević.

Centar za socijalni rad: Radili u skladu sa ovlašćenjima

Porodica O. L. koju je je juče u novobeogradskom Centru za socijalni rad ubio bivši suprug, u evidenciji je u službi od 2010. godine, i to u "postupku zaštite od nasilja u porodici i vršenja roditeljskog prava", saopštio je Gradski centar za socijalni rad.

Centar je naveo i da je reč o porodici sa troje dece, a tvrdi se i da su stručni radnici "kontinuirano preduzimali mere i pokretali postupke u skladu sa svojim ovlašćenjeima i u saradnji s drugim relevantnim institucijama (policija, tužilaštvo, sud)".

Otac dece L. M. od 2010. godine imao je uslovnu osudu od tri godine zbog nasilja nad suprugom. Gradski centar za socijalni rad u Beogradu je 2015. godine pokrenuo postupak kod suda za izricanje mera za zaštitu od nasilja u porodici koje su bile na snazi do kraja marta 2017. godine.

Zbog nasilnog ponašanja prema maloletnom detetu 2015. godine pokrenut je krivični postupak kada mu je određena kazna zatvora od dve godine. Kazna je bila određena do juna 2017. godine, ali je on izašao dva meseca ranije.

"U ovom konkretnom slučaju privremeniom merom suda troje maloletne dece, među kojima je i dete prema kojem je otac bio nasilan, povereno je majci na brigu i staranje, a održavanje kontakta i viđanje sa ocem je ovom merom suda regulisano u kontrolisanim uslovima (u prisustvu stručnog radnika) u prostorijama centra za socijalni rad", navedeno je u saopštenju.

Iz Gradskog centra za socijalni rad istakli su i da je jučerašnje viđanje dece sa ocem, kao i prethodna viđanja proteklo u najboljem redu i bez ikakvih incidenata, u skladu sa privremenom merom suda.

"Gradski centar za socijalni rad će u skladu sa svojom nadležnošću i dalje brinuti o maloletnoj deci nastradale O.L. Nadležno ministarstvo obavlja i nadzor stručnog rada Odeljenja Novi Beograd u ovom konkretnom slučaju", zaključeno je u saopštenju.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.