Đilas smanjio odštetni zahtev na milion dinara

Izvor: RTS, 26.Jan.2013, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas smanjio odštetni zahtev na milion dinara

Odštetni zahtev u tužbi protiv Kurira smanjio sam sa 120 milijardi na milion dinara, naveo u svom pismu predsednici UNS-a Ljiljani Smajlović Dragan Đilas.

Gradonačelnik Beograda i predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas saopštio je da je svoj odštetni zahtev u tužbi protiv dnevnog lista Kurir smanjio sa 120 milijardi dinara na milion dinara.

"Ukoliko smatrate da je moj odštetni zahtev i dalje visok, molim Vas da me obavestite kolika je po Vama primerena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << cena za vređanje Dragana Đilasa i ugrožavanje njegove bezbednosti i bezbednosti njegove porodice", naveo je Đilas u javnom pismu predsednici Udruženja novinara Srbije Ljiljani Smajlović, koja ga je krtitikovala zbog izuzetno visokog iznosa koji je zatražio kao odštetu.

Đilas Ljiljani Smajlović poručuje da je spreman da o tom iznosu "razmisli, ukoliko će isti obezbediti i meni kao građaninu pravo da se žalim sudu i sudiji kome je predmet dodeljen da donese presudu bez pritiska i straha za svoje radno mesto" .

On je istakao i da nije siguran da će nakon javne osude novinarskog udruženja i potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića ijedan sudija u zemlji smeti da presudi u moju korist, i ukazao da je iznos koji sada traži standardan kada je reč o procesima protiv medija u ovdašnjoj sudskoj praksi.

"Apsurdnim odštetnim zahtevom u vrednosti od 120 milijardi dinara, odnosno za iznos za koji sam optužen da lično posedujem, želeo sam da skrenem pažnju na besmislenost tvrdnje izrečene u tekstu i na hajku koja se protiv mene u jednoj novini vodi već mesecima", rekao je gradonačelnik Beograda.

Đilas u saopštenju podseća i da je "u toku razrešenje predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović, nakon pretnji da će ukoliko ne podnese ostavku biti 'satanizovana' od strane tabloida, pretnji koje je javno izneo Vladimir Cvijan, još uvek predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i visoki funkcioner Srpske napredne stranke".

UNS je ocenio da je tužba Đilasa koji od dnevnog lista "Kurir", "za pretrpljene duševne bolove zbog povrede časti i ugleda", traži odštetu od 120 milijardi dinara i zabranu pisanja o njemu, "neprihvatljiv pokušaj uvlačenja medija u političke sukobe".

Đilas je tužio izdavača i glavnog i odgovornog urednika zbog toga što je Kurir objavio tvrdnje poslanika Demokratske stranke Srbije Petra Petkovića iznete za skupštinskom govornicom, da je Dragan Đilas u poslovima marketinga, od kada je ušao u politiku, zaradio 1,2 milijarde evra, naveo je UNS.

Udruženje je navelo da "medij, po Zakonu o javnom informisanju, ne može biti odgovoran ako je verno preneo diskusiju izrečenu u parlamentu, što je Kurir i uradio".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đilas smanjio iznos odštete koju traži od Kurira

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Jan.2013

Gradonačelnik Beograda i predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Đilas saopštio je danas da je svoj odštetni zahtev u tužbi protiv dnevnog lista Kurir smanjio sa 120 milijardi dinara na milion dinara. "Ukoliko smatrate da je moj odštetni zahtev i dalje visok, molim Vas da me obavestite...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.