Beograd uskraćen za 100 miliona dinara

Izvor: Politika, 06.Jun.2013, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd uskraćen za 100 miliona dinara

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da Ministarstvo finansija i privrede nije prebacilo 100 miliona dinara na račun grada Beograda, koji mu pripadaju na osnovu poreza na plate. To nije učinjeno pod obrazloženjem da devet ustanova, čiji je osnivač glavni grad, navodno nije u roku od 45 dana platilo dug od 1.175.000 dinara.

Dragan Đilas je naglasio da se naknadnom kontrolom ispostavilo da je osam, od devet ustanova uplatilo ta sredstva, a da nije uplatila samo Ustanova >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kulture u Grockoj i to iznos od 2.654 dinara.

– Nama je prihod od poreza na plate glavni prihod u budžetu. Mi odgovaramo zbog tih 2.654 dinara i zbog toga Beograd danas nema na računu 100 miliona. To je razlog zašto ne možemo da isplatimo nadoknadu za trudnice, nemamo za socijalna davanja, gradski prevoz i druga davanja. Dokle, bre, više? Gde je kraj? Šta više treba da se uradi u gradu da bi neko u republičkoj vladi bio zadovoljan – istakao je gradonačelnik.

On je upitao Mlađana Dinkića, ministra finansija i privrede, gde je granica i naveo da je Beogradu na kraju prošle godine uzeto tri milijarde dinara, a poslednjim setom ekonomskih zakona, ove godine, još osam milijardi dinara.

– Grad je juče na računu budžeta imao 400 miliona dinara. Ukoliko republika nastavi da ne uplaćuje svakog dana po sto miliona dinara gradu, račun Beograda će ostati bez sredstava. Preklinjem, nemojte više to da radite i prestanite, jer će ovo dovesti do potpunog kolapsa grada. – rekao je Đilas na vanrednoj konferenciji za novinare u Starom dvoru.

On je apelovao na Ministarstvo finansija da kad su već, kako je rekao, doneti besmisleni zakoni, ne budu primenjivani na taj način, tako što neće uplatiti novac gradu. Đilas je kazao i da zbog toga što republika nije uplatila sredstva na račun grada nisu ugrožene plate zaposlenih u gradskoj upravi i javnim ustanovama za koje je zadužen grad.

Gradonačelnik Đilas je rekao da se republička vlast „obračunava” sa gradom na različite načine, od neodobravanja Generalnog urbanističkog plana zbog groblja, do urušavanja PKB-a i državnih apoteka.

– Ako sam problem ja, kažite problem je Dragan Đilas, pa da rešimo problem – rekao je Đilas

Pre deset dana su blokirani računi svih opština u Beogradu, zbog dugovanja ustanova na njihovoj teritoriji. Opštini Čukarica blokiran je račun zbog Šumarskog fakulteta.

– Kakve veze ima fakultet, kao republička ustanova, sa opštinskim budžetom? – pitao je Đilas.

On je naveo da je Beograd sada zadužen 398 miliona evra i da uredno vraća svoj dug, a da je Vlada Srbije za osam meseci napravila dug od četiri milijarde.

D. Spalović 

Sredstva obustavljena zbog nepoštovanja rokova plaćanja

BEOGRAD – Gradu Beogradu privremeno su obustavljena transferna sredstva zbog kršenja zakona o rokovima plaćanja, a grad može da vidi koje su ustanove u docnji i kada obaveze budu izmirene, sredstva će mu biti puštena, saopštilo je danas Ministarstvo finansija i privrede.

Trenutno su, prema podacima ministarstva, obustavljena transferna sredstva za nešto više od 50 jedinica lokalne samouprave, ali samo do onog momenta dok ne izmire svoje obaveze prema privredi.

Kako je objašnjeno, transferna sredstva podrazumevaju deo poreza na zarade koji prema zakonu pripada lokalnim samoupravama.

Sa jučerašnjim danom, nešto više od 14 milijardi dinara ukupno ugovorenih obaveza je izmireno kada je u pitanju republika, a neizmireno je bilo 76 miliona dinara, dakle 99,47 odsto obaveza prema privredi je izmireno.

Kada je u pitanju lokal, ostalo je neizmireno je 83 miliona, dakle 97 odsto obaveza je izmireno, navedeno je u saopštenju.

Podsetivši da je Zakon o rokovima plaćanja u komercijalnim transakcijama počeo da se primenjuje 31. marta, šef kabineta ministra finansija i privrede Nemanja Miljković rekao je da je ministarstvo od 15. maja, kada je dospeo 45. dan, odnosno krajnji rok za plaćanje obaveza koje je javni sektor preuzeo od privatnog sektora, počelo da prati kako se izvršavaju obaveze.

Svim budžetski korisnici koji su u docnji sa plaćanjima više od 45 dana, dakle imaju obaveze, a nisu ih platili, privremeno su obustavljeni transferi, odnosno sve dok ne plate obaveze koje su preuzeli kupujući neke usluge ili robu, naveo je Miljković.

„Napominjem da je to privremeno, jer onog trenutka kad izmire obaveze, tog trenutka Uprava za trezor pušta sredstva koja su pripadajući deo poreza na zarade lokalnim samoupravama”, dodao je Miljković.

Tanjug

objavljeno: 06.06.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đilas: Republika nije uplatila 100 miliona dinara Beogradu! Ministarstvo: Čim izmirite obaveze, puštamo novac

Izvor: Telegraf.rs, 06.Jun.2013

- Pitam, gde je granica? Dokle više i gde je kraj? Preklinjem, nemojte više to da radite i prestanite. Ako sam ja problem, recite, pa da ga rešimo - kaže gradonačelnik Beograda

Nastavak na Telegraf.rs...

Đilas: Zbog kašnjenja uplate 2.600 dinara, Dinkić Beogradu ne isplaćuje 100 miliona

Izvor: Press, 06.Jun.2013

"Pitam Dinkića gde je granica. Dokle više i gde je kraj. Preklinjem, nemojte više to da radite i prestanite, jer će ovo dovesti do potpunog kolapsa grada", rekao je Đilas na vanrednoj konferenciji za novinare...On je objasnio da Gradu nisu prebačena sredstva od poreza na plate sa obrazloženjem...

Nastavak na Press...

Đilas: Ugrožena davanja, nije uplaćen novac

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jun.2013

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas saopštio je danas da Republika nije uplatila 100 miliona dinara Gradu, zbog čega su dovedene u pitanje isplate za razna davanja na gradskom nivou.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.