Đilas: Privilegija voditi Beograd

Izvor: B92, 18.Apr.2012, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas: Privilegija voditi Beograd

Beograd -- Gradonačelnik Beograda i zamenik predsednika Demokratske stranke Dragan Đilas izjavio je da političarima treba da bude čast i privilegija da budu na vlasti.

On je u emisiji B92 "Hoću da znam" dodao da postoji mnogo onih koji smatraju da građani "treba da budu srećni" ako su oni na vlasti.

Đilas koji je kandidat za gradonačelnika ispred DS je rekao da to govori stalno i svojim partijskim kolegama. On je dodao i da građani treba da vode računa o tome ko obećava, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a ne samo o onome šta se obećava.

"Smatram da sam privilegovan zbog toga što sam na čelu grada koji ima zvanično 1.700.000 stanovnika i na čelu jednog tima koji radi za taj grad. Gradska koalicija šest stranaka funkcioniše kao tim. Tu nema poltike. Kakva bi to bila politika ako mi moramo da odlučimo da li graditi još jedno obdanište ili ne?", rekao je Đilas koji je i kandidat DS za gradonačelnika Beograda.

On je rekao da su Beogradu potrebni svi građani kako bi život bio kvalitetniji i da se to odnosi i na sve kandidate za gradonačelnika zbog toga što su i oni građani glavnog grada.

"Rekao sam na prošlim izborima da su nam potrebni i Aleksandar Vučić i Biljana Srbljanović i svi drugi kandidati koji mogu da doprinesu boljitku. Ja ne bih mogao da uđem u koaliciju sa naprednjacima zbog laži koje su izgovorili o meni i poslovima koje radim. Jednostavno takav sam. Ali sa svima ostalima mogu da sarađujem. I to ne znači da ću ja nekome prepustiti Beograd. To znači da bi ti ljudi došli da rade u timu za poboljšanje života u glavnom gradu", rekao je Đilas.

Gradonačelnik Beograda je dodao da bi pristao da dođe u studio "bilo koje televizije" da razgovara sa svim kandidatima za gradonačelnika, ali da ne želi da bude u studiju samo sa Vučićem".

"Nas dvojica nemamo zajedničkih tema. Nemamo o čemu da pričamo. Ja bih nabrajao šta sam sve uradio a on bi samo govorio da bi on sve to bolje. On koji nije ništa radio", rekao je Đilas.

On je rekao da ga sada ne interesuje mesto premijera i da smatra da premijer treba da bude vođa vlade i ličnost koja odlučuje.

"Ministri moraju u vladi da se ponašaju kao igrači koji dođu da igraju reprezentaciju. Igraju sa jednim trenerom u klubu ali kada dođu u reprezentaciju moraju da slušaju selektora, a ne da ispod dresa srbije nose dres Zvezde ili Partizana", rekao je Đilas.

Preizborno vreme opterećuje građane

Đilas je rekao da "ne voli predizborno vreme" i ocenio da ono "opterećuje građane".

"Mnogo je sada obećanja, spotova i filmova....Mislim da bi građani trebalo da se odlučuju ne na osnovu onoga šta se obećava, već na osnovu onoga ko obećava. Da glasaju za ljude po onome šta su radili, ko su i šta su, a ne po boji stranačkog dresa", rekao je Đilas.

On je rekao da "ima jako malo političara koji žive lošije nego pre četiri godine i jako malo građana koji žive bolje".

"Ja svojim suparnicima kažem samo da nabroje tri stvari koje su radili. Sada svi govore da će sve da se promeni kada oni dođu na vlast. Ponašaju se kao mađioničar koji pucne prstima i iz šešira izađe zec. Kao oni su nove nade. Zar su novi Velja Ilić, Bogoljub Karić, Marjan Rističević, Tomislav Nikolić", rekao je Đilas.

On je rekao da se ne slaže sa svim što predsednik SPS Ivica Dačić govori, ali da neke stvari trenutno Dačić govori zbog izbora i boljeg rezultata na izborima.

"On danas kaže da ne bio bilo proevropske vlade da je on nije podržao. To je tačno i treba reći da on ne govori samo tako. On je prethodne četiri godine radio na tome da Srbija dobije evropsku budućnost. Dačič je priznao greške od pre 20 godina", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.