Đilas: Gradnja metroa za dve godine

Izvor: Blic, 15.Maj.2010, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas: Gradnja metroa za dve godine

Izgradnja metroa u Beogradu počeće za dve godine, rekao je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas na Generalnoj skupštini EBRD u Zagrebu.

On je objasnio i da će, prema procenama stručnjaka, izgradnja prve tri linije metroa u Beogradu sigurno koštati preko milijardu evra.

Tokom leta biće, kako je rekao Đilas, doneta opšta odluka koja definiše izgleg metroa kao nezavisnog šinskog sistema u Beogradu, a ne kao razvijenog tramvaja.

On je precizirao da, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prema tim procenama, izgradnja kilometra metroa koji ide iznad zemlje košta od 50 do 60 miliona evra, dok onaj koji ide ispod zemlje, u zavisnosti od strukture terena i zemljišta, može da košta i do tri puta više.

Nakon odluke o opštem izgledu metroa, kazao je Đilas, koji bi u centru Beograda bio ispod zemlje, a u Novom Beogradu iznad zemlje, radiće se preliminarna studija koja će definisati tačan izgled metroa.

U toku izrade preliminarne studija razgovaraće se sa potencijalnim finansijerima, a posle toga će biti potpisani ugovori sa jasnim planom šta će se u narednih 10 godina raditi u beogradskom metrou, kazao je on.

Đilas je istakao da će u tom projektu Beogradu biti potrebna i pomoć države.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.