Đilas: Beograd nije prezadužen

Izvor: RTS, 25.Dec.2013, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas: Beograd nije prezadužen

Stvarni dug Beograda je 398 miliona evra, kaže bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, navodeći da stanje duga ne bi smelo da bude politička igra i proizvoljna ocena. Lider demokrata ističe da je Privremno veće za samo mesec dana zaustavilo skoro sve investicione projekte, kao i da neko sa biografijom Siniše Malog ne bi trebalo da deli lekcije o moralu.

Lider Demokratske strane Dragan Đilas ponovio je da grad Beograd nije prezadužen i pozvao Privremeno veće da prestane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da iznosi proizvoljne ocene o tome, jer time, kako je ocenio, neće sakriti svoju nesposobnost.

Bivši gradnačelnik Beograda u stranačkom saopštenju ukazuje da je Privremeno veće "za samo mesec dana zaustavilo skoro sve investicione projekte" i umesto toga "priča bajke o Beogradu na vodi".

Đilas je istakao i da je "Uprava za javni dug Ministarstva finansija jedina u ovoj zemlji nadležna za praćenje i evidenciju duga lokalnih samouprava" i da "to nisu ni Siniša Mali, ni Srpska napredna stranka".

Đilas je naveo i da je Ministarstvo finansija 23. septembra, na zahtev DS-a ''dostavilo dopis sa stanjem duga Grada Beograda i ocenom nivoa zaduženosti".

Lider DS-a je dodao da u tom dopisu piše da je "zaduženje Beograda 398 miliona evra i da Grad u skladu sa odredbama Zakona o javnom dugu nije prezadužen".

Đilas je istakao i da "sa ovim stvarima nema političke igre" i da "nema diskusije i nema proizvoljnih ocena".

"Za samo mesec dana zaustavili ste skoro sve investicione projekte, najavljujete smanjenje subvencija i socijalnih davanja i pričate bajke o Beogradu na vodi", istakao je Đilas, dodavši da "konstantno iznošenje laži neće prikriti nesposobnost" Privremenog veća.

Mali je jutros izjavio za RTS da je finansijska situacija u gradu veoma teška i kompleksna i da skoro svake nedelje imaju blokadu računa, jer priliv novca nije dovoljan da pokrije troškove.

Tokom dana oglasio se i Nebojša Čović i zatražio istragu projekata bivše vlasti u Beogradu.

Tim povodom Demokratska stranka saopštila je da su "neverovatne optužbe koje su na račun Dragana Đilasa i Demokratske stranke, po ko zna koji put izneli nestranački članovi Srpske napredne stranke, Siniša Mali i Nebojša Čović".

Zloupotrebljavajući funkciju člana Privremenog organa, Nebojša Čović poziva nadležne da sprovedu istrage u vezi sa projektima koji su u prethodnom periodu realizovani u Beogradu, umesto da se stara o nesmetanom funkcionisanju grada.

Demokratska stranka podseća da su prošle skoro dve godine od kako je formirana nova Vlada i da nisu postojale nikakve smetnje da se sve eventualne zloupotrebe istraže i odgovorni procesuiraju.

"Jasno je dakle da je Privremeni organ u funkciji predizborne kampanje jedne stranke na vlasti", stoji u saopštenju i dodaje se "da neko sa biografijom Siniše Malog ne bi trebalo bilo kome deli lekcije o poštenju i moralu".

Demokratska stranka izjavila je da svaki građanin Srbije koji uzima kredit zna da se kao dug vodi iznos kredita, a ne iznos kredita i kamata koje će platiti kroz rate. I taj način računanja kreditnog zaduženja definisan je Zakonom o javnom dugu.

Kako se navodi u saopštenju, "kada bi se definicija gospode Malog i Čovića koristila za nivo Republike, javni dug zemlje bi bio najmanje duplo veći, odnosno preko 40 milijardi evra ili 130% BDP-a, što znači da Srbija ne bi postojala".

"Beograđani najbolje znaju da li su tri nova mosta, hiljade kilometara asfaltiranih ulica, devet novih osnovnih škola, 43 vrtića, četiri doma zadravlja, dva kompleta besplatnih udžbenika za 120 hiljada osnovaca i ormarići za sve njih, kao i pomoć za trudnice, porodilje i penzionere, sve ono što Mali i Čović sada ukidaju, Potemkinova sela ili ne", zaključuju iz Demokratske stranke.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.