Izvor: Nezavisne Novine, 11.Feb.2016, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Djevojčice džihadistkinje pokušale ubistvo: Napale čovjeka nožem i htjele da umru za islam

RAMLE - Izrael je danas optužio dvije izraelske djevojčice, Arapkinje za pokušaj ubistva jednog čuvara prošle nedjelje. One su tada rekle da su očekivale da umru u tom pokušaju i da postanu mučenice za islam.

U policijskom saopštenju su navedeni izvodi iz optužnice da su te dvije djevočice, koje obe imaju 14 godina, iz arapsko-jevrejskog grada Ramale, bile pod uticajem talasa palestinskog nasilja koje traje od oktobra.

"Trećeg februara 2016, nakon napada nožem, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u kome su trojica terorista ubijena kod jerusalimske kapije Damask i zbog talasa terora, optužene su se složile da se nađu narednog dana, opremljene kuhinjskim noževima, da izvedu nacionalistički napad nožem. One su kovale zavjeru da postanu mučenice i da umru u ratu za vjeru," navedeno je u saopštenju.

Četvrtog februara "jedna od optuženih je predložila drugoj da najprije odu u školu i izvedu napad nožem popodne." Uprkos tome, drugopotužena ju je ubijedila da izvedu napad ujutru, umjesto odlaska u školu, navela je policija. Djevojčice su uzele noževe iz kuhinja u svojim domovima i sakrile ih u školske torbe, a onda se uputile u robnu kuću u gradu, u namjeri da ubiju jednog izraelskog vojnika.

Pošto su tamo vidjele samo civile, odlučile su da napadnu privatnog čuvara na ulazu. Izvadivši noževe, ubole su čuvara u ruku i noge, lakše ga povredivši, a potom su ih savladali drugi čuvar i vojnik. One su optužene u sudu za maloljetne za pokušaj ubistva zavjeru i posjedovanje noževa, saopštila je policija.

Taj napad pokazuje da je nepredvidiva priroda palestinskih napada nožem na Izraelce. Mnogi napadači su mladi ljudi, uključujući i tinejdžere i vjeruje se da oni djeluju samostalno. U tim napadima je poginulo 26 Izraelaca i jedan Amerikanc i jedan Eritrejac, prema računici AFP-a.

Na palestinskoj strani je ubijeno oko 160 Palestinaca, navode svjetske agencije. Za većinu Izrael tvrdi da su bili napadači, dok su ostali poginuli u sukobu s izraelskim bezbjednosnim snagama. Među napadačima je bilo i izraelskih Arapa koji imaju izraelsko državljanstvo ali sebe uglavnom smatraju Palestincima.

(NN/kurir.rs)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.