Izvor: B92, 07.Nov.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Vreme da se završi sa Hagom

Beograd -- Potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio je da je vreme da se završi saradnju sa Haškim tribunalom, jer je to jedini uslov za dalje korake Srbije ka EU.

"Srbija je u stanju i spremna da ispuni uslove, ali neizvesnost je na ključnom uslovu, a to je zaokruživanje saradnje sa Haškim tribunalom. To traje godinama i vreme je da završimo taj posao", rekao je Đelić za Blic. On je kazao da je Srbija sve ostale uslove, koje je Evropska komisija navela u svom izveštaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u stanju da ispuni.

"Reći ću samo da je glavni haški tužilac Serž Bramerc ministrima spoljnih poslova Evropske unije, a što je potvrđeno i na osnovu mojih kontakata u Francuskoj, rekao da Srbija uradi sve što može da zaokruži saradnju sa Haškim tribunalom. Samim tim, apelovao sam na Evropljane da krajem francuskog predsedavanja odmrznu primenu SSP-a", kazao je Đelić.

On je rekao da "sa puno nestrpljenja očekuje dan kada ćemo poslati zahtev za status kandidata", ali istovremeno i da "do tog važnog dana postignemo da nam policajac na Aerodromu 'Nikola Tesla' više ne traži šengensku vizu, isto i kao njegove kolege u Nemačkoj ili nekoj drugoj zemlji EU".

"Ne mogu da garantujem tačan datum jer ceo ovaj posao koji je pred nama ne zavisi samo od mene. Ali, mogu da kažem da se taj dan približava i da će svi napori koje ulažemo uroditi plodom, najverovatnije tokom 2009. godine", kazao je Đelić.

Prema njegovim rečima, netačno je da je razmeštanje Euleksa preduslov za dobijanje SSP-a i Kosovo se nikada ni na koji način ne postavlja kao uslov za evropske integracije.

"Evropljani znaju da bi to bilo kontraproduktivno. EU je po pitanju Kosova podeljena i pet članica ga nije priznalo. Samim tim, Euleks ne može biti drugo do statusno neutralan jer za njega su glasale i zemlje koje su protiv nezavisnost. Naš drugi uslov je da misija bude odobrena u Savetu bezbednosti. Novi rok je 11. novembar i nadam se da će se do tada kroz pregovore koji su u toku rešiti i to pitanje", kazao je Đelić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vreme je da završimo sa Mladićem

Izvor: Blic, 06.Nov.2008, 21:37

Realnost je da je haški uslov sve tvrđi i formuliše se sve češće kao – Ratko Mladić u Hagu. Neizvesnost da Srbija dobije status kandidata je na ključnom, ali zapravo i jedinom uslovu za dalje korake Srbije ka EU - a to je okončanje saradnje sa Tribunalom. Sve ostale uslove koje je Evropska...

Nastavak na Blic...

Đelić: Vreme je da se završi sa Hagom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2008

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da je vreme da završimo saradnju s Haškim tribunalom, jer je to jedini uslov za dalje korake Srbije ka Evropskoj uniji..."Srbija je u stanju i spremna da ispuni uslove, ali neizvesnost je na ključnom uslovu, a to je zaokruživanje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.