Izvor: B92, 04.Avg.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: EU da pređe sa reči na dela

London -- Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić poručio je da građani Srbije od Evropske unije očekuju pravedne postupke.

"Da bi vladajuća koalicija, predvođena predsednikom Borisom Tadićem, istrajala u sprovođenju svog ambicioznog programa reformi, EU treba da shvati da građani Srbije sada od nje očekuju brze i pravedne postupke, a ne povlastice", ocenio je Đelić u autorskom tekstu za "Fajnenšel tajms".

Prema rečima vicepremijera Srbije zaduženog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za evropske integracije, hapšenje i izručenje Radovana Karadžića pokazuje ozbiljnost Vlade Srbije po pitanju ispunjavanja međunarodnih obaveza.

"Često se govorilo da se od Srbije očekuju dela, a ne reči. Isto to se sada može reći našim evropskim partnerima", ukazao je Đelić.

Skorašnji događaji su, kako navodi Đelić, pokazali da ta nova politika disciplinovanog partnerstva između EU i Srbije donosi mnogo bolje rezultate nego ona stara, koja se zasnivala na uslovljavanju i sankcijama.

"Pravedna politika EU prema Srbiji uključuje primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju iza koga sledi dobijanje statusa zemlje kandidata, bezvizni režim putovanja na prostoru 'šengena' i poštovanje međunarodnog prava po pitanju Kosova", poručio je Đelić.

On je naveo i da Srbija može postati kandidat za članstvo u EU krajem francuskog predsedavanja EU, ili odmah posle toga, za vreme češkog predsedavanja, a dokaz opredeljenosti Srbije za put ka Briselu je vraćanje ambasadora u zemlje članice EU koje su priznale unilateralno proglašenu nezavisnost Kosova.

"Drugo, bezvizna putovanja bi trebalo da postanu stvarnost tokom narednih dvanaest meseci. Moramo da ubedimo javno mnjenje na Zapadu da ih ovaj potez ni na koji način neće ugroziti", poručio je Đelić.

On je pozvao sve zemlje članice Unije da poštuju međunarodno pravo i poredak.

Od Srbije se, kako je naglasio Đelić, s pravom očekuje da se toga pridržava kada je reč o saradnji s Haškim tribunalom, uprkos tome što su nedavne oslobađajuće presude Naseru Oriću i Ramušu Haradinaju "opravdano razbesnele sve one koji traže pravdu".

"Srbija od međunarodne zajednice očekuje da poštuje međunarodno pravo, uključujući pitanje Euleks, misije EU i, još šire, Kosova. Sa UNMIK-om smo započeli sveobuhvatni dijalog, kako bismo redefinisali međunarodno prisustvo na Kosovu na legalnoj bazi, u okviru UN", rekao je Đelić i napomenuo da se ne može doći do održivog rešenja za Kosovo bez punog učešća Beograda.

"Debata koja će se odvijati na predstojećoj Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u septembru, na kojoj će se od Međunarodnog suda pravde tražiti konsultativno mišljenje o jednostranom proglašenju Kosova, predstavljaće prve korake na tom putu", najavio je Đelić.

On je ponovio da je Srbija spremna da pruži ključni doprinos miru i stabilnosti na Balkanu i pozvao EU da dozvoli Srbiji da iskoristi sadašnji trenutak.

"Mi ćemo učiniti sve što je do nas, odlučno i profesionalno. Iskoristimo ovaj trenutak. Samo dajte Srbiji priliku da deluje, uz jasna i pravedna pravila, pa ćemo zajednički slaviti uspeh", zaključio je Đelić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đelić: Pravda, a ne privilegije EU

Izvor: Mondo, 04.Avg.2008

Potpredsednk Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da je Srbija spremna da pruži ključan doprinos miru i stabilnosti na Balkanu i istakao da građani Srbije od Evrope očekuju brze i pravedne akcije, a ne privilegije.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.