Đelić: 20 miliona evra za dijalog sa naučnom dijasporom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2010, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: 20 miliona evra za dijalog sa naučnom dijasporom

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić je na okruglom stolu o Strategiji očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore rekao da je važno stvoriti uslove da novac koji dolazi iz rasejanja ne ide samo u tekuću potrošnju, već da se ulaže u preduzeća i nova radna mesta.

Navodeći da za to treba stvoriti uslove, Đelić je rekao da je "iluzorno očekivati mnogo veće investicije dijaspore u našu zemlju ukoliko ne pokažemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je ona u potpunosti osposobljena da takve investicije prima".

Povodom naučno-tehnoloskog razvoja Srbije i uloge dijaspore u njemu, on je naveo da nije tačno da je pola miliona visokoobrazovanih građana napustilo Srbiju u poslednjih 20 godina, već da ih je '90-ih otišlo oko 54.000 a prošle decenije 18.000.

"I to su velike cifre", i zato treba raditi na tome da se oni vrate, da naš izvozni brend ne budu visokoobrazovani ljudi već njihova dela, kazao je ministar.

Prema njegovim rečima, od 200 miliona evra aranžmana sa Evropskom investicionom bankom za razvoj naučno-tehnoloske infrastrukture, 20 miliona je namenjeno dijalogu sa naučnom dijasporom i za njihov povratak. Đelić je dodao je da je već u tom cilju započeo razgovare sa 50 ključnih naučnika i tehnoloških preduzetnika u rasejanju.

Đelić je ocenio i da bi bilo dobro da i u svakoj budućoj vladi postoji jedna osoba iz dijaspore, kao što je on ili bivša ministarka dijaspore Milica Čubrilo.

Na okruglom stolu u organizaciji Ministarstva za dijasporu o Strategiji očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, ocenjeno da će Strategija, čije se usvajanje očekuje narednih meseci, u velikoj meri doprineti poboljšanju ekonomskih, političkih i kulturnih odnosa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.