Divljaštvo u Nemačkoj; Policija gubi strpljenje: Za sve su krivi migranti?

Izvor: B92, 31.Jul.2023, 18:46

Divljaštvo u Nemačkoj; Policija gubi strpljenje: Za sve su krivi migranti?

Da li policija treba da patrolira gradskim bazenima u Nemačkoj kako bi se sprečile tuče?

Policijske patrole na bazenima podržavaju i čelnik nemačke opozicijske Hrišćansko-demokratske unije (CDU), kao i ministar unutrašnjih poslova iz redova socijaldemokrata.

Ideji se protivi sindikat policije. Kako kažu, policajci nisu obučeni da budu spasioci na kupalištima, a u Nemačkoj, koja je svetski prvak kad su pitanju razne licence za poslove, da biste postali spasilac >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << treba da prođete tri godine obuke.

Umesto toga, predlažu da se tokom najvećeg špica dolazak na bazen omogući samo porodicama s decom.

Tuče na bazenima nisu nikakva novost, no učestalost i stepen nasilja u poslednje vreme su porasli. U zadnjih nekoliko nedelja Erik Vos iz Nemačkog društva za kupališnu kulturu zabeležio je 20 tuča ili napada na otvorenim bazenima, kojih u Nemačkoj ima oko 2800. Neki su neredi uzrokovani kulturološkim razlikama i razmiricama među grupama imigranata, dok su drugi zaostatak od frustracija koje je izazvala pandemija. Novi faktor je i to što je inflacija mnogima onemogućila odlazak na putovanja tokom godišnjih odmora.

"Postali smo mnogo sebičniji i imamo mnogo deblju kožu nego pre", kaže Peter Harchajm, šef nemačkih spasilaca.

Pa šta da se onda radi? Harchajm predlaže bolji video-nadzor i čuvare i da se svi kupači pre ulaska na bazen prijave s ličnom kartom (što je odnedavno postalo obavezno u Berlinu).

Takođe smatra da zločine počinjene na bazenima treba brže kažnjavati. (CDU želi prekršitelje zakona dovesti pred sudiju istog dana, no Harchajm smatra da je to nemoguće izvesti.)

Neki su bazeni doveli dobrovoljne miritelje. U Štutgartu ti medijatori nose plave majice na kojima piše ‘poštujte propise‘, a u Berlinu im na majicama piše ‘Cool am Pool‘.

U priču se uključila i krajnje desna stranka AfD koja za sve, što nimalo ne iznenađuje, okrivljuje imigrante.

Senzacionalistički mediji takođe dolivaju ulje na vatru. Do jeseni će se užarena prepirka verovatno smiriti, no za sada je atmosfera oko kupališta prilično napeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.