Diskriminacija na putu do posla

Izvor: RTS, 15.Jul.2013, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diskriminacija na putu do posla

Stariji radnici imaju bogato iskustvo, dok su mladi roditelji motivisani da zarađuju i napreduju. Međutim, oni u Srbiji najteže dolaze do posla. Poslodavci se žale da takvi radnici najčešće izostaju sa posla, što je naročit problem u manjim firmama. Nevladin sektor i nadležni državni organi upozoravaju na diskriminaciju.

Gotovo petina građana u Srbiji ima između 50 i 65 godina, a praksa pokazuje da ukoliko neko u tim godinama ostane bez posla, teško nalazi novi. I >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dok nevladin sektor, ali i nadležni državni organi upozoravaju na diskriminaciju starijih radnika i samohranih roditelja prilikom zapošljavanja, s druge strane, poslodavci se žale da upravo te kategorije zaposlenih najčešće izostaju sa posla i otežavaju organizaciju rada u manjim firmama.

Ivana Stanojević je stomatolog bez posla i majka jednogodišnjeg deteta. U kategoriju nezaposlenih upisala se kada je zatrudnela. Čim je sa poslodavcem podelila srećnu vest, odbio je da joj produži jednogodišnji ugovor.

"Poslodavac je stalno insistirao na tome ko će čuvati dete. Čini mi se da je to bio jedini razlog zašto nisam dobila taj posao", kaže Ivana.

Ekonomista Biserka Milosavljević kaže da, iako je išla na kurseve usavršavanja, nije uspela da nađe stalno radno mesto.

"U međuvremenu sam završila kurs za operatera za računare i pisala molbe svuda. To je trajalo 10 godina. Mogla sam da se zaposlim jedino negde za mali lični dohodak bez socijalnog, bez penzionog, bez ičega", kaže Milosavljevićeva.

Ivana i Biserka u životnoj su dobi u kojoj, tvrde poslodavci, zaposleni najčešće odsustvuju sa posla, čak 25 dana godišnje mimo odmora.

Više od trećine direktora (37odsto), prema istraživanju Unije poslodavaca Srbije, smatra da manje vremena na radnom mestu provode stariji od 50 godina, a svaki treći izostaje zbog odlaska kod lekara.

Drugi čest razlog za odsustvo sa posla je bolest deteta, navodi ga čak 35 odsto zaposlenih.

Ipak, uvreženo mišljenje da zbog roditeljskih obaveza kod kuće češće ostaju žene, demantuju u udruženju preduzetnica.

Preduzetnica Gordana Đurđević kaže da su zloupotrebe bolovanja češće kod muškaraca.

"Ako se izuzme trudničko i porodiljsko bolovanje muškarci češće izostaju. Osim toga, primetili smo i da su zloupotrebe bolovanja češće kod muškaraca nego kod žena, mislim na situacije kada se bolovanje koristi za rad u konkurentskim firmama", kaže Đurđevićeva.

Vlasnici manjih firmi objašnjavaju da nije isto kada neko izostane u kompaniji sa pet stotina zaposlenih i kada se to desi u preduzeću gde radi pet ili deset radnika. U takvoj firmi, kažu, izostanak jednog znači da je tog dana radilo deset ili dvadeset odsto manje ljudi i to je teško nadoknaditi.

Preduzetnik Andreja Brkić kaže da sistem treba da se prilagodi poslodavcima.

"Naš je predlog da se sistem malo prilagodi poslodavcima, tako što će u popodnevnim satima moći da se rešavaju neki problemi, prilikom upisa u škole, obdaništa, zbog pregleda", objašnjava Brkić.

Stariji radnici nude bogato iskustvo, dok su mladi roditelji motivisani da zarađuju i napreduju. Vlasnici malih i srednjih preduzeća kažu da su svesni toga, ali u praksi prednost daju onima koji će posao staviti ispred privatnih obaveza.

I jedni i drugi rešenje očekuju od države, koja sprema novi zakon o radu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.