Direktor KBC Bežanijska kosa otimao poslove

Izvor: Mondo, 10.Sep.2012, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor KBC Bežanijska kosa "otimao" poslove

Agencija za borbu protiv korupcije izrekla je direktoru KBC "Bežanijska kosa" Vladimiru Kovčinu meru javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa te funkcije jer je sebi "nabacivao" poslove istraživača.

Mera je izrečena zbog toga što je Agencija utvrdila da je Kovčin, koristeći ovlašćenja koje ima kao direktor Kliničkog centra, omogućavao sebi da obavlja poslove glavnog istraživača u tom Kliničkom centru, "čime je pogodovao svojim privatnim interesima, jer je >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << na ime izvršenja tih poslova stekao određenu imovinsku korist".

Time je, kako se navodi u saopštenju Agencije, ostvario i pogodnost da na naučnoistraživačkom planu napreduje, objavljujući što više naučnih radova u oblasti kliničkog ispitivanja lekova.

"Proveravajući podatke iz registra funkcionera, Agencija je došla do saznanja da je Kovčin u toku obavljanja javne funkcije direktora KBC 'Bežanijska kosa' kao odgovorno lice zaključio veći broj ugovora o kliničkom istraživanju sa sponzorima tih istraživanja, u kojima je bio određen za glavnog istraživača", stoji u saopštenju.

Na osnovu tih ugovora, Kovčin je potom kao glavni istraživač zaključivao posebne ugovore o delu za naknadu u izvršenom istraživanju, navodi Agencija.

"Agencija je cenila navode iz izjašnjenja Kovčina datog u postupku pred Agencijom, ali je našla da nisu od uticaja za donošenje drugačije odluke o povredi odredaba Zakona o Agenciji. Naime, Agencija nije prihvatila navode imenovanog da nije podredio javni interes svom privatnom, jer se bavio strukom", stoji u saopštenju.

Agencija dalje navodi da nije prihvatila to obrazloženje stoga što je Kovčin u 11 slučajeva tokom 2010. i 2011. godine, kao i u pet slučajeva od polovine 2009. godine, od kada obavlja funkciju direktora KBC "Bežanijska kosa", zaključivao ugovore u kojima je davao saglasnost da on bude određen za glavnog istraživača.

"Agencija je naročito cenila činjenicu da je Kovčin član u Komisiji za stavljanje u promet humanih lekova u Agenciji za lekove i medicinska sredstava, što je uzeto kao njegova prednost u odnosu na druge istraživače, uzimajući u obzir nadležnosti te Agencije za lekove da izdaje dozvole za sprovođenje kliničkih ispitivanja lekova i medicinskih sredstava", stoji u saopštenju.

Zbog toga nisu prihvaćeni njegovi navodi da je dobijao određene studije samo zato što je ekspert za navedenu oblast medicinskih nauka, navedno je u saopštenju.

Skupština grada Beograda izabrala je Kovčina za direktora KBC "Bežanijska kosa" 2009. godine.

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.