Direktor Folksvagena znao za prevaru sa izduvnim gasovima?

Izvor: N1 televizija, 28.Jan.2017, 00:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor Folksvagena znao za prevaru sa izduvnim gasovima?

Nemačko tužilaštvo saopštilo je da ima dovoljno dokaza da sumnja da je bivši direktor Folksvagena Martin Vinterkorn znao za prevaru na testovima izduvnih gasova pre nego što je prethodno rekao da je saznao.

Vinterkorn (69) je podneo ostavku u septembru 2015. godine, par dana posle izbijanja skandala s izduvnim gasovima u SAD, i tada je rekao da nije svestan da je učinio nešto loše.

 Tužilaštvo je saopštilo da je broj osumnjičenih u istrazi o Folksvagenovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << prevari povećalo sa 21 na 37 osoba.

Vinterkorn i drugi rukovodioci Folksvagena su pod istragom što nisu blagovremeno obavestili akcionare o potencijalnim problemima sa kojima bi preduzeće moglo da se suoči.

Američke vlasti su u septembru 2015. godine otkrile da je Folksvagen u dizel vozila ugradio softver koji tokom testiranja smanjuje emisiju štetnih gasova, koja se tokom stvarne vožnje povećava i do 40 puta u odnosu na nivo sa testiranja, a znatno se poboljšavaju i performanse vozila.

Odgovorni u Folksvagenu terete se za kršenje propisa o zagađenju životne sredine, kreiranje ilegalog softvera za lažiranje i prikrivanje podataka o emisiji gasova, kao i za uništavanje kompjuterskih fajlova sa dokazima.

Folksvagen je zbog otkrivenog skandala pristao na poravnanje od 15 milijardi dolara sa američkim vlastima i kupcima automobila.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.