Dinkić: Degutantno mi je kako se Đilas šlihta Vučiću

Izvor: Press, 17.Jan.2013, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Degutantno mi je kako se Đilas šlihta Vučiću

"Degutantno mi je kada čujem Dragana Đilasa kako se šlihta Aleksandru Vučiću. To su stvari koje nisu na nivou jednog predsednika Demokratske stranke i vrlo brzo će se pokazati da Đilas nije na nivou jednog predsednika Demokratske stranke", rekao je Dinkić. Dinkić je potom odao priznanje Vučiću na, kako kaže, hrabrosti u borbi protiv kriminala i korupcije.

Govoreći o ekonomiji, ministar je rekao da će se Srbija ove godine zadužiti 4,5 milijardi evra, ali je poručio da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << više od tri milijarde tog novca biti iskorišćeno za vraćanje postojećih dugova. "Mi ćemo jeftinijim kreditima da isplaćujemo skuplje kredite", rekao je Dinkić Radio-televiziji Srbije i ukazao da Srbija mora da zaustavi rast javnog duga, koji sada iznosi 17,5 milijardi evra.

Dinkić je rekao da će ove godine javni dug Srbije dostići 65 odsto bruto-društvenog proizvoda, ali je istakao da se smanjenje očekuje naredne godine. "Ova vlada će smanjiti dug, za razliku od prethodne. Ja nisam želeo da strahujem za penzionere, lekare, prosvetare... Mi smo u septembru prodali evroobveznice, prepolovili smo deficit, nemamo tako loše rezultate", tvrdi ministar.

Ministar finansija je rekao da očekuje da inflacija ove godine bude duplo niža nego prošle, kada je inflacija u Srbiji bila najveća u Evropi. Upitan o najavljenoj departizaciji koja nije sprovedena, Dinkić je rekao da ministarstva koja drže njegovi Ujedinjen regioni Srbije ne zapošljavaju stranačke kadrove, ali da to nije slučaj sa njegovim koalicionim partnerima. Govoreći o ruskom kreditu za Železnice Srbije, Dinkić je rekao da će predsedniku i premijeru Srbije predložiti da deo ruskog kredita bude iskorišćen za modernizaciju pruge Beograd - Novi Sad, a ne deonice Valjevo - Loznica kako je bilo predviđeno.

"Predložiću Tomislavu Nikoliću i Ivici Dačiću da razmotrimo da taj novac uložimo na prugu od Beograda do Novog Sada, sada nije vreme za prugu Valjevo - Loznica", rekao je Dinkić Radio-televiziji Srbije. Upitan o kritikama opozicije da je ruski kredit uzet sa kamatom od 41 odsto godišnje iako Svetska banka i EBRD daju povoljnije kredite, Dinkić je rekao da je ruski kredit od 800 miliona dolara za modernizaciju železnice povoljan i da je pregovore o njemu počela prethodna vlada.

Govoreći o saradnji sa Ujedinjenim arapskim emiratima, Dinkić je rekao da državna zemlja u zakupu nije predmet predugovora sa kompanijom Al Dahra iz UAE i da će to predočiti i poljoprivrednicima iz Vojvodine koji sutra dolaze kod njega. "Istina je da je bila ideja da se 16,5 hiljada državne zemlje izda u zakup, ali pošto je bilo protesta, odustali smo i nismo želeli da u ugovore sa Emiraćanima stavimo nešto što je sporno. Jedini zakup je '7.juli', ništa više, čak ni Karađorđevo", rekao je ministar.

"Predmet predugovora nije državna zemlja koja je u zakupu nego imovina osam poljoprivrednih kombinata. Predmet zakupa je samo jedan deo kombinata 7. jul", rekao je Dinkić i dodao da kompanija iz UAE neće uzimati u zakup vojnu ustanovu Karađorjevo već će ona ostati Vojsci Srbije. Dinkić je najavio da će Srbija uz pomoć novca iz UAE na proleće početi izgradnju mreže za navodnjavanje ne samo u Vojvodini nego i u centralnoj Srbiji. Ministar je najavio i da će UAE otvoriti svoju banku u Srbiji.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.