Dinar pada, evro kleca

Izvor: Politika, 07.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar pada, evro kleca

Baš kao i dinar, neke evropske lokalne valute izgubile su vrednost, između dva i tri odsto zbog neizvesnosti na globalnom finansijskom tržištu

Evro je u Srbiji nastavio da jača dok mu na svetskom tržištu vrednost pada. Srpska valuta je naglo skliznula pre dva danakada je evro prvi put posle tri meseca bio iznad 79 dinara,a istovremeno na Londonskoj berzi zabeležio najmanju vrednost u odnosu na dolar u proteklih 13 meseci.Ipak,naši građani ne treba da brinu jer će kurs >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dinara ostati stabilan i pored svetske globalne finansijske krize, uverava guverner Narodne banke Radovan Jelašić uz bojazan da bi građani od straha mogli ponovo da menjaju valute, da bi, kada se kurs vrati na 76 ili 77, opet zaradili menjači, „koji seju paniku”.

„Sve je vezano samo za psihološka očekivanja šta će se desiti”, ocenio je guverner i podsetio da je u Srbiji trećina bilansne sume bankarskog sektora u kešu kod NBS, što znači da banke, kada im zatreba gotovina, mogu da se obrate NBS.

Međubankarsko devizno tržište u Srbiji očito reaguje na izazove svetske finansijske krize slično kao i ostala tržišta u regionu. Tako, na primer, prema podacima koje je objavio Rojters, poljska zlota je juče oslabilaza 1,24 odsto, mađarska forintaza 1,84 odsto, a rumunska leja za 1,91 odsto.

Zapravo baš kao i dinar, neke evropske lokalne valute izgubile su vrednost, između dva i tri odsto što je, kako kaže Bojan Lečić, zamenik direktora trezora Inteza banke, reakcija na dalju neizvesnost na globalnom finansijskom tržištu. To što je evro od početka godine do sada u Srbiji bio slabiji potvrđuje, kako dodaje, da je bilo više deviza i investicija iz inostranstva, što je povećalo njihovu ponudu. Sada ih je manje pa je evro poskočio.

Da bi držala nacionalnu valutu pod kontrolom, NBS je u toku prvih devet meseci na Međubankarskom deviznom tržištu prodala bankama 396 miliona evra, a od njih kupila šest miliona evra. U prvom kvartalu ove godine, kada je lebdela politička neizvesnost (rešavanje statusa Kosova, predsednički izbori), NBS je prodajom deviza nastojala, ističu iz centralne banke, da poveća likvidnost tržišta.

Narodna banka je od 11. maja do 3. oktobra na deviznom tržištu, kako se precizira, bila prisutna samo četiri puta sa po tri miliona evra, i to po dva puta kao kupac i prodavac.

Međutim, povećana tražnja za devizama 6. oktobra „kreirala” je jak pritisak pa je NBS, u nameri da ublaži preterano dnevno slabljenje dinara prema evru, prodala bankama 40 miliona evra iako je promet bio blizu 200 miliona. Jelašić je priznao da je prošle sedmice bilo pritiska, ne precizirajući čijih, kada je promet na deviznom tržištu iznosio 260 miliona evra, a NBS „prodala tri miliona evra”.

Vrednost dinara je, da podsetimo, od početka ove godine, nominalno porasla u odnosu na sve vodeće svetske valute, osim švajcarskog franka, a najviše u odnosu na britansku funtu (7,6 odsto) i američki dolar (7,4 odsto). U poređenju sa krajem 2007. dinar je ojačao prema evru 0,3 odsto. Tako je 31.decembra prošle godine evro iznosio 79,23 dinara, a 30.juna ove 78,97 dinara.

S obzirom na to da je u prvih šest meseci ove godine srpska valuta ojačala, kako u odnosu na evro, tako i na dolar i da te valute čine „korpu” za obračun indeksa nominalnog efektivnog kursa dinara (pri čemu je ponder za evro 80 odsto, a za dolar 20 odsto), posledica je jačanje ovog indeksa od 1,7 procenata.

Ovakva kretanja su u prvih šest meseci, uz domaću inflaciju od 6,2 odsto i niže stope u evro zoni i SAD (2,2 odsto i 4,2 odsto), dovela do jačanja kursa dinara prema obe valute. Tako je realni kurs dinara prema evru ojačao za 4,2 odsto, a prema dolaru za 9,5 odsto. Realni efektivni kurs dinara u tom periodu ojačao je za 5,1 procenat.

Vrednost dinara je i u drugom tromesečju ove godine porasla u odnosu na sve vodeće svetske valute. U poređenju s krajem prvog tromesečja, dinar je podjednako nominalno ojačao i prema evru i prema dolaru – 4,2 odsto. Posledica je da jenominalni efektivni kurs dinara ojačao u istom procentu, dok je realni, uz domaću inflaciju od 3,2 odsto i stopu inflacije u evro zoni i SAD, od 1,3 odsto, i 2,4 odsto, ojačao za 5,9 procenata.

NBS je zbog prekomernih dnevnih oscilacija vrednosti dinara u prvoj polovini avgusta intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu u tri navrata (jedanput prodajom i dva puta kupovinom evra).Tako je Narodna banka 5. avgusta na tom tržištu kupila tri miliona evra kako bi sprečila značajnije dnevno slabljenje dinara.

Dinar je tako nastavio trend jačanja prema evru i zabeležio rekordnu vrednost, zvanični srednji kurs je bio 76,49 dinara.

U septembru se kurs dinara u potpunosti formirao u trgovini između banaka. Domaća valuta je ipak ojačalai dostigla najvišu vrednost od 2. novembra 2004, kada je srednji kurs evra bio 76,36dinara. Evro je, inače, u ovoj godini najvišu vrednost zabeležio dan posle parlamentarnih izbora u Srbiji, 12. maja, kada je iznosio 83,86 dinara.

Iz Narodne banke poručuju da će i dalje pažljivo pratiti kretanja na deviznom tržištu i biti spremni da reaguju ako se kurs poljulja.

Biserka Dumić

---------------------------------------------------

Za odbranu još 10 miliona evra

Narodna banka je juče na međubankarskom deviznom tržištu, za razliku od dan ranije, kada je prodala 40 miliona evra, prodala samo deset miliona evra kako bi predupredila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa. Na osnovu prepodnevne direktne trgovine između banaka, dakle bez učešća NBS na deviznom tržištu, u prometu od 162 miliona evra, juče je formiran indikativni kurs od 79,92 dinara za evro čija približna vrednost će važiti za danas.

[objavljeno: 08/10/2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Pregled štampe (8.10.2008.)

Izvor: RTS, 08.Okt.2008, 02:37

Politika: Dinar pada, evro kleca, Moguć sukob neonacista i antifašista u Beogradu; Novosti: Kosovo u sredu pred svetom, Obračuni u Hrvatskoj; Blic: Država će da zaštiti štednju i dinar, Vlada mora da se ogradi od tajkuna Dnevni listovi danas pišu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.