Dinamit pod Nobela

Izvor: Glas javnosti, 11.Okt.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinamit pod Nobela

BEOGRAD - Šiptarskom lobisti Martiju Ahtisariju dodeljena je ovogodišnja Nobelova nagrada za mir, čime je, ovaj put legalno, dobio još 1,4 miliona dolara za stvaranje nezavisnog Kosova, a lažna država overena prestižnim pečatom švedske krune. Finac je priznao da je presudio „doprinos“ u postizanju nezavisnosti Namibije i Kosova, ali ga je njegov zamenik u Bečkim pregovorima Albert Roan ispravio i kazao da je Kosovo bilo mnogo važnije.

Da skandal bude veći, sekretar Nobelovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << komiteta Geir Lundestad je,

imenovanje dobitnika ispratio krilaticom: „Nezavisnost Kosova nema alternativu“. Privremeni predsednik Kosova i Metohije Fatmir Sejdiju odmah je počeo da „sipa“kako je „ priznanje više nego zasluženo otišlo u prave ruke“, a poslanici privremene pokrajinske skupštine izdali su saopštenje u kome se navodi da je ovo „pobeda Kosova koja će uticati na dalja priznanja“.

Sagovornici Glasa protestuju što je mir opet žrtva politike, a kosmetski Srbi što su pretrpeli novi udarac.

Predsednik SNV severnog Kosmeta Milan Ivanović kaže da je Ahtisari sve učinio u službi interesa moćnika da trajno destabilizuje zapadni Balkan. Načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga Momir Kasalović ističe da je ovo najbolja potvrda koliko vredi međunarodno pravo, pravda i civilizacijske tekovine.

RUSIJA U ČUDU

Predstavnik Rusije u NATO Dmitrij Rogozin istakao je da je Finac „diskvalifikovao“ Rezoluciju 1244 SB, a Andrej Klimov, zamenik predsednika Državne Dume za međunarodne odnose, „začuđen“dodao da mu je trebalo dati samo nagradu za podstrekavanje na rat.

Predsednik Komiteta za spoljne poslove Saveta RF Mihail Margelov kaže da „svi koji smatraju da je nezavisnost Kosova nelegitimna, imaju gorak ukus u ustima“, a da je Komitet popustio pod pritiskom. Bivši ambasador SRJ u Moskvi Borislav Milošević ogorčen je odlukom Komiteta.

- Ahtisari, najblaže rečeno, zbog Srbije i Kosova nije zaslužio nagradu. Nobelova nagrada se često koristi u političke svrhe i ovo je jedan od tih slučajeva - potvrđuje i Milošević.

SOLANINE „TOPLE“ ČESTITKE

Havijer Solana je „najtoplije čestitao“ jer je „Marti poseban na međunarodnoj sceni kao veliki diplomata“, a Martijev zemljak Ren dodao da nagrada „ističe značaj upornog i tvrdoglavog rada za mir na Balkanu“.

- Umesto da ga pozovu na odgovornost, oni mu daju nagradu. Dvostruki su aršini u svetu. Ono što je Ahtisari učinio kod nas je presedan i eto šta se zbog toga desilo sa Abhazijom i Južnom Osetijom - kaže Kasalović.

Predsednik Američkog saveta za Kosmet Džejms Džatras kaže da će istorija zabeležiti rad Ahtisarija kao najdestruktivniju ofanzivu na mir među narodima, vladavinu prava i ljudska prava.

- Skandalozno je što je dobio nagradu, iako su ostale nerešene optužbe za korupciju, koje su direktno vezane za njegova „dostignuća“ na Kosovu, uprkos pouzdanim informacijama nemačke obaveštajne službe BND da je uzeo 40 miliona evra za svoj rad - kaže Džatras.

Analitičar Radun Branko kaže da se nagrada za mir izrodila u svoju suprotnost i da su moćni lobiji odlikovali Finca jer je za njihove interese, na terenu odrađivao neokolonijalni posao. Kosmet, smatra on, nije bilo jedini nego finalni razlog da ga odlikuju za učešće u više svetskih kriza.

- Nije on mirotvorac, nego čovek koji sedi u logistici svetskog menadžmenta sa zadatkom da izaziva, kontroliše i zatvara krize prema interesima najvećih svetskih moćnika. Kada su ga pre nekoliko godina nominovali za istu nagradu, kazao je da bi je trebalo dati njegovom „prijatelju Džordžu Sorošu“. Eto sa kim je Ahtisari - kaže Radun i podseća da je taj čovek SS-ovac, odrastao u zemlji koja, za razliku od Nemačke, nikada nije doživela denacifikaciju.

Ja se slazem da je ova nagrada sramota. Kad je drug Sloba predlozen za Nobelovu nagradu za mir od strane radnika u devedesetim to nije ni uzeto u razmatranje iako je on mnoge smirio i borio se svim snagama za slobodu Srba. Samo zato jer je bio Srbin. I ovome dadose nagradu samo da napakoste Srbima i da legalizuju otcepljenje koje su zamislili. Ali to nece moci da prode. Ustajte svi protiv ove odluke. Slobi treba dodeliti posthumno Nobela!

Isplacen!!!

Ovo je civilizacijska sramota i zloupotreba nobelove nagrade.

Sad vidite srbi zasto Srbija propade, zato sto su vam drzavu vodili, "crna gora?": Sloba, Boris,

"U" Tito, kralj, Aleksandar. Da ste drzali Obrenovice, da vas Bog cuje.

Sada vidite da su sipci sposobniji od srba, Soros, Arhtisarije, Sarkozi, Merkerka, englezi, kondoliza, holandija, svi se igraju sa Srbijom kao sa loptom, a mi preko novina samo skamucemo kao pasce na zvezde.

Eto, to je inat da arthisarije dobije Nobelovu nagradu, to je pljuvacka u lice. Jos ce jadi Srbiju da pogadjaju, tako nam i treba, to Kina ili Rusija nebih nam nikad uradila.

Sada ce mu biti jos teze da napusti ovaj svet a to ce uskoro morati da ucini.

Na onome svetu ce dobiti ono sto mu pripada a za to ce se pobrinuti Nobel licno!

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TFF: Nobel za Ahtisarija je skandal

Izvor: Kurir, 10.Okt.2008, 15:37

BRISEL, 10. oktobra (Tanjug) - Dodeljivanje Nobelove nagrade bivšem finskom predsedniku Martiju Ahtisariju je skandalozno jer se radi o "arhitekti" nasilne secesije Kosova i Metohije od Srbije, ocenio je švedski institut TFF. TFF, jedan od vodećih svetskih instituta za mirovne studije je ocenio da...

Nastavak na Kurir...

Nobelova nagrada za propali plan - budući argument za nezavisnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2008

MOSKVA - Nobelovu nagradu za mir Marti Ahtisari dobio je pre svega zbog plana koji je doveo do nezavisnosti Kosova, i ta nagrada biće značajan argument u korist tog rešenja, ocenjuje današnji moskovski dnevnik "Komersant"...List navodi da i Rusija, koja je aktivno bila protiv nezavisnosti...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.