11. oktobar  2008. 12.04  | Izvor:

Nobelova nagrada za propali plan - budući argument za nezavisnost

MOSKVA - Nobelovu nagradu za mir Marti Ahtisari dobio je pre svega zbog plana koji je doveo do nezavisnosti Kosova, i ta nagrada biće značajan argument u korist tog rešenja, ocenjuje današnji moskovski dnevnik "Komersant".

List navodi da i Rusija, koja je aktivno bila protiv nezavisnosti Kosova, ima razloga da se zahvali Nobelovcu, jer je presedan Kosova kasnije iskoristila u slučaju Južne Osetije.

Autor nepravde

"Komersant" podseća da je Rusija, kada je u pitanju Ahtisarijev plan, podržala Srbiju koja ga je odbacila i navodi oštre kritike ruskih političara na račun finskog diplomate.

"Ne mogu da razumem za šta Ahtisariju daju Nobelovu nagradu - on je autor celog niza akcija koje su bile usmerene na grubo kršenje međunarodnog prava i odluka Saveta bezbednosti UN", prenosi dnevnik ocenu predstavnika Rusije u NATO Dmitrija Rogozina.

Moskvi dobro došlo?

List dodaje da Rusija ne bi trebalo da optužuje Ahisarija "za sve smrtne grehove".

"Kao prvo, u Moskvi odlično razumeju da je Kosovo za Srbiju bilo izgubljeno ne na pregovorima pod Ahtisarijevim pokroviteljstvom, već tokom poslednjih minimum pola veka, kada je Beograd napravio mnogo grešaka na Kosovu. Kao drugo, još tokom pregovora o Kosovu, Moskva je ne jednom izjavila da će zaigrati na 'kartu presedana' ukoliko se prizna nezavisnost Kosova", navodi list.

Moskovski dnevnik zaključuje da je Rusija iskoristila kosovski presedan priznajući nezavisnost Abhazije i Južne Osetije.

Sporna odluka u sporno vreme

"Nezavisimaja gazeta", u internet izdanju ocenjuje da je nagrađivanje Ahtisarija "sporna" i ispolitizovana odluka, doneta u pogrešno vreme.

List piše da je Ahtisarijev plan za Kosovo direktno postavio pitanje o neprikosnovenosti granica, o odnosu između principa "teritorijalne celovitosti" i "prava nacije na samoopredeljenje". O tim pitanjima u svetu nema konsenzusa, a konflikt oko Južne Osetije je samo iskomplikovao situaciju, dodaje dnevnik.

"Čak i da je zaslužio nagradu za mir za godine truda na mirovnom planu, nije morao da bude nagrađen upravo sada, u takvim okolnostima. Nobelovski komitet je dao povod da se govori o njegovoj angažovanosti", zaključuje Nezavisimaja gazeta.