Diković: Saradnja Srbije i NATO u interesu očuvanja mira

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Apr.2015, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diković: Saradnja Srbije i NATO u interesu očuvanja mira

Načelnik Generalštaba vojske Srbije general Ljubiša Diković rekao je danas da Srbija čvrsto stoji na stanovištu da je sadašnja i buduća saradnja NATO-a i Srbije, kao vojno neutralne države i članice Partnerstva za mir u zajedničkom interesu očuvanja mira, posebno na Balkanu.

On je, na konferenciji za novinare rekao da su naša zemlja i NATO u poslednjih 16 godina prošli dug put, od agresije i sukoba, do zajedničke saradnje kroz program Partnerstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za mir.

Prema njegovim rečima, važan korak u saradnji sa Severnoatlantskim savezom je potpisivanje individualnog programa, odnosno akcionog plana partnerstva.

"Učešćem u aktivnostima individualnog plana partnerstva, Vojska Srbije će dalje razvijati široki spektar svojih sposobnosti. Želimo da najbolje svetske standarde primenjujemo u našoj vojsci, radi razvoja sposobnosti. Naravno, te standarde primenjivaćemo na način koji ne dovodi u pitanje opredeljenje Republike Srbije za vojnu neutralnost, niti one specifičnosti koje našu vojsku čine vojskom Srbije", rekao je Diković.

On je dodao da individualni akcioni plan- IPAP, nema obavezujući karakter, u smislu nametanja volje i da Srbija sama bira ciljeve i ono što joj odgovara.

"Posebnu korist za Vojsku Srbije očekujemo od unapređenja praktične saradnje u suprotstavljanju savremenim izazovima bezbednosti. Izgradnja sposobnosti za suprotstavljanje terorizmu, sajber ugrožavanju, ilegalnim emigracijama i poboljšanju energetske bezbednosti. Takođe, namera nam je da nastavimo jačanje sposobnosti VS za učešće u operacijama širom sveta, pod vođstvom UN i EU", rekao je Diković.

Načelnik generalštaba VS, koji će razgovarati sa Predsedavajućim vojnom komitetu NATO-a, generalom Knudom Bartelsom, poručio je da su pred njima važne teme i da će razgovarati o bezbednosnoj situaciji sa težištem u regionu i na Balkanu, kao i o bezbednosnim izazovima i budućoj saradnji.

Diković je zahvalio Bartelsu na, kako je rekao, odličnoj saradnji koju VS ima sa snagama KFOR-a.

"VS u KFOR-u vidi garant bezbednosti i stabilnosti na KiM. Naša saradnja je intenzivna i obuhvata različite aktivnosti, od sastanaka na svim nivoima, preko veoma efikasnih jednovremenih patrola, do odskora uvedenih i jednovremenih osmatračnica", rekao je Diković.

Predsedavajući vojnom komitetu NATO-a general Knud Bartels izjavio je da se nada da će potpisivanje novog individualnog akcionog plana partnerstva- IPAP-a, između NATO-a i Srbije dovesti do značajnog porasta u nivou razumevanja i mogućnosti za zajednički rad.

"Svakako poštujemo politiku Republike Srbije po pitanju vojne neutralnosti, i upravo na takvoj osnovi NATO sarađuje sa velikim brojem partnera širom sveta. Preko programa Partnerstvo za mir i IPAP-a, NATO i Srbija mogu da uče zajedno po istim standardima, kako bi bile spremne da pruže pomoć u bilo kakvoj vanrednoj situaciji brzo i efikasno", kaže Bartels.

On je dodao da se interoperativa koristi i u drugim oblastima, u kojima NATO i Srbija sarađuju, kao što je upravljanje krizama, NATO program za izgradnju integriteta, medicinska podrška u mirovnim operacijama i bezbednosni program za nauku i mir.

"Čvrsto verujem u potencijal odnosa Srbije i NATO-a. Srbija je kao svaka druga država deo evropske porodice i NATO želi da blisko sarađuje sa vama, kao i sa svim našim ostalim Evropskim partnerima", rekao je Bartels.

Delegacija vojnog komiteta NATO-a boraviće u Srbiji danas i sutra.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   NATO

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.