Dijalog u Briselu, Mogerinijeva sa Vučićem i Tačijem

Izvor: RTS, 08.Nov.2018, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijalog u Briselu, Mogerinijeva sa Vučićem i Tačijem

Održan je trilateralni sastanak Aleksandra Vučića, Hašima Tačija i Federike Mogerini u Briselu. Ovom sastanku prethodili su odvojeni susreti predsednika Srbije i kosovskog predsednika sa šeficom evropske diplomatije, koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine.
Dijalog u Briselu započeo je odvojenim susretima Aleksandra Vučića >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Hašima Tačija sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini. Nakon toga održan je trilateralni sastanak.

Tači je nakon bilateralnog sastanka sa Mogerinijevom naveo na Fejsbuku da je dogovorena dinamika dijaloga i da se govorilo o postizanju pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine.
Uoči sastanka obe strane su najavile teške razgovore. U Briselu se očekuje da predsednici potvrde spremnost da intenziviraju rad na pravno obavezujućem sporazumu o normalizaciji, što je odlučujuće, kako je rečeno, za njihov evropski put.
Komentarišući izjavu Hašima Tačija da bi pre pregovarao sa đavolom nego sa njim, predsednik Srbije je danas rekao da je njegov zadatak da se ponaša odgovorno i ozbiljno, odgovornije i ozbiljnije od svih drugih da bi sačuvao mir i stabilnost.
Na prethodnom sastanku, početkom septembra predsednik Vučić nije se ni sastao sa delegacijom Prištine zbog njihovog odbijanja da se slože sa posetom predsednika jezeru Gazivode.
Još jedna problematična situacija u pozadini razgovora je odluka Prištine da uvede carine od deset odsto na uvoz robe iz Srbije, što je EU osudila kao kršenje sporazuma CEFTA o slobodnoj trgovini.
U Briselu kažu da se od razgovora može očekivati da utvrdi ritam budućih sastanaka kako bi se do konačnog sporazuma došlo u narednih nekoliko meseci, a najavljuje se da bi razgovori na ekspertskom nivou u ovoj fazi mogli da budu intenzivirani.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SASTANAK U BRISELU Vučić stigao u sedište EU za spoljne poslove, prvo sa Mogerini

Izvor: Blic, 08.Nov.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u sedište evropske Službe za spoljne poslove u Briselu, gde će se najpre sastati sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine.

Nastavak na Blic...

Brisel: Nastavak dijaloga, Vučić sa Mogerini

Izvor: Vesti-online.com, 08.Nov.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Briselu sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine...Prethodno Mogerini je odvojeno razgovarala i sa kosovskom delegacijom koju predvoji Hašim Tači...Nakon sastanka Vučić-Mogerini, predviđena...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.