Digitalna trgovina - gde smo tu mi? (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Avg.2021, 11:04

Digitalna trgovina - gde smo tu mi? (AUDIO)

Digitalna trgovina u Srbiji doživela je ekspanziju. Ipak, prema istraživanjima Privredne komore Srbije, naša zemlja je, u odnosu na svetske standarde, još na početku tog puta, i domaći korisnici još su nepoverljivi u taj vid kupovine.

U Privrednoj komori Srbije poručuju da je sada ključni period za razvoj e-trgovine.

Asortiman traženih proizvoda putem Interneta u vreme pandemije kovida proširio se i preko onlajn prodavnica su se poručivali mnogi proizvodi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kaže sekretar udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo u PKS Marjan Stojanović.

"Poručivalo se bukvalno sve. Ono što je ostalo je, pre svega, odeća, obuća i roba široke potrošnje.

Napominje da je sada potrebno utvrditi standarde elektronske trgovine u našoj zemlji i dodaje da Komora pruža i edukativnu pomoć preduzećima u primeni digitalne trgovine ali i u koristima koja ona sa sobom nosi. To su pre svega, širenje tržišta i mogućnost izvoza preko platformi lanaca elektronske trgovine.

"Nije elektronska trgovina ako ja poručlim putem fejsbuka ili instagrama hranu iz restorana, to je samo drugu način komunikacije" rekao je Stojanović.

Dodaje da se elektronskom trgovinom povezuju i razvijaju različite delatnosti pa i trgovina podrazumeva odgovarajući veb sajt i onlajn prodavnicu, aplikacije za naplatu platnim karticama, sistem bezbednosti i brzinu dostave, angažman prodavaca i sve inovacije koje pruža digitalno poslovanje.

Ono što je negativno to je nepoverenje, neiskustvo, kako prodavaca tako kupaca.

Sagovornik kaže, stranac je konformista i naučen je da putem jedne platforme kao što je elektronska prodavnica Amazon, kupi sve što bi mogao da kupi iz tržnog centra ili sa drugog kraja sveta, sa sigurnošću dostave u određenom roku i to je trend kome Srbija treba da teži.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.