Devojčicu oterali iz školske menze jer je DONELA SENDVIČ OD KUĆE!

Izvor: Telegraf.rs, 23.Sep.2016, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devojčicu oterali iz školske menze jer je DONELA SENDVIČ OD KUĆE!

Pre nekoliko dana jedna učenica u Milanu donela je u školu obrok od kuće i ne bi se ništa čudno desilo da je školsko osoblje zbog toga nije oteralo iz menze i poslalo u praznu učionicu da tamo jede.

Njeni roditelji su time što su joj spakovali sendvič svesno prekršili pravilo po kom deca ne smeju da jedu ništa sem obroka koji dobiju u školskoj menzi, piše Gardijan.

U vrlo brzom roku ovaj sendvič se pretvorio u vatrenu raspravu u kojoj su suprotstavljene strane >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << imale jasne argumente. Na jednoj su roditelji koji sami žele da spremaju obrok svojoj deci, ili da im daju opciju da kupe neki drugi, dok su sa druge strane školski službenici i lokalni političari. I jedni i drugi strastveno raspravljaju o pravima roditelja, pogledima na hranu i zahtevima školskog osoblja da se pravila poštuju pod svaku cenu.

Cela rasprava oko hrane započela je u Torinu gde je nedavno jedan sudija odlučio da roditelji imaju pravo da daju svom detetu neku drugu hranu od one koju škola nudi. Roditelji su se u konkretnom slučaju žalili na količinu i kvalitet obroka u kantini. To je podstaklo roditelje istih i sličnih stavova iz Milana da započnu svoju borbu za "pravo na alternativni obrok" pa su iz protesta počeli da šalju svoju decu sa spakovanim obrocima od kuće.

Foto: Pixabay

Na kraju je pitanje školskog obroka zašlo duboko u sferu politike. Predstavnici levog centra iz Demokratske stranke podržavaju sadašnju zabranu da se obroci nose od kuće i to argumentuju željom da se očuva mir i red, dok predstavnici konzervativne stranke Forza Italia podupiru roditelje koji istraju na tome da deca nose hranu od kuće.

Prosvetna radnica Ana Skavuzo jasno stoji na strani zabrane nošenja hrane od kuće:

- Ako dozvolite svima da nose svoju hranu, kako možete da budete sigurni da se nešto neće dogoditi? Ručak je deo edukacije. Učenici moraju da nauče kako se sedi zajedno, da mora da se jede prava organska hrana i da ne mogu samo da grickaju čips i čokoladu ceo dan. Škola znači da ste deo zajednice - objasnili su iz kancelarije Skavuzo.

Na strani ipak malobrojnih roditelja koji se bune je Marilu Santoiema, jedna od majki koje žele da njihova deca nose hranu od kuće:

- Ne želimo da pobedimo pod svaku cenu. Samo želimo bolji kvalitet hrane i da školski ručkovi budu samo određenih dana - kazala je.

U Milanu se u školskim kantinama hrani oko 80 000 dece, a njihovi roditelji plaćaju cenu obroka u skladu sa svojim mogućnostima, što za većinu iznosi oko 2.60 evra dnevno.

(Telegraf.rs / Izvor:jutarnji.hr)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.