Desetine hiljada bez posla

Izvor: Glas javnosti, 22.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Desetine hiljada bez posla

BEOGRAD - Briga o radnicima i očuvanju njihovih radnih mesta više nije politički marketing ijedne srpske stranke, već imperativ u borbi sa pristiglom svetskom krizom!

Zato je poslanik radikala, za skupštinskom govornicom saopštila:

- Mi smo postavili pitanje gospodinu Rasimu LJajiću da, u saradnji sa ostalim ministrima, da precizne odgovore o nezaposlenosti, rastu cena i onog što nas očekuje u 2009. i 2010. godini. Prema podacima Nacionalne službe zapošljavanja, u >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << oktobru 2008. godine 32.018 radnika je dobilo otkaz po isteku ugovora o radu na određeno vreme, dok je 15.871 radnik dobio otkaz usled prestanka radnog odnosa po osnovu sporazuma zaposlenog i poslodavaca, ali na inicijativu zaposlenog, a 1.760 radnika dobilo je raskid radnog odnosa po osnovu tehnoloških, ekonomskih i organizacionih promena kod poslodavaca. Samo 603 zaposlena dobila su otkaz po osnovu neostvarivanja rezultata rada.

Marina Ragoš je demantovala bilo kakvo prisustvo političke demagogije u njenom govoru.

- Mi ne koristimo ovu političku situaciju da bi pokušali da pribavimo političke poene. Niti je vlasti, niti je opoziciji lako da predoči i da pronađe rešenje u svetlu nastupajuće krize u Srbiji za koju niko od kvalifikovanih ne može da da precizan odgovor kako će Srbija izgledati ove godine, kako će izgledati sledeće ili 2011. godine. Pokušavamo da zajedno obezbedimo što bolje prevazilaženje krize koja će zadesiti Srbiju. Evo jednog dokaza da se ne radi o tome. Zapravo, ono što Ustav garantuje jeste da nas parlament direktno nadzire kao i zakonodavna vlast, kao najviša vlast u jednom političkom sistemu, i kontriliše rad svih ministarstava, odnosno vlade.

- Tri milijarde dinara predviđeno je u budžetu za 2009. godinu za mere aktivne politike zapošljavanja, od čega 1,4 milijarde za subvencije zapošljavanja i otvaranje novih radnih mesta i 650 miliona dinara za javne radove, dok je 935 miliona dinara predviđeno za dodatno obrazovanje i obuku. Nacionalna služba zapošljavanja planirala je sedam milijardi i 210 miliona dinara da se iz budžeta za ovu godinu uloži kroz tranzicioni fond za rešavanje viška zaposlenih.

Na osnovu procene Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, 35 preduzeća je u procesu restrukturiranja i pripreme za privatizaciju podnelo zahtev za rešavanje radno-pravnog statusa za 2.505 radnika za koju svrhu je potrebno 724 miliona dinara - zaključila je Marina Raguš, narodni poslanik.

A, zatim je iznela konkretne podatke:

Prema raspoloživim podacima veliki giganti otpustiće:

100 radnika „Viskoze“

80 radnika „Zlatare Majdanpek“

160 radnika „Prahova“, proizvodnja đubriva

4.450 radnika „Irisa“, Prijepolje

100 radnika „TK Raške“, Novi Pazar

700 radnika „Zastave“, Kragujevac

200 radnika „Goše“, fabrika šinskih vozila

300 radnika „Šamota“, Aranđelovac

259 radnika „Elektroporcelana“, Aranđelovac

850 radnika „Jata“

U privatizovanim preduzećima, u cilju oslobođenja viškova zaposlenih, u toku je nova faza utvrđivanja viškova zaposlenih:

194 radnika „Zdravlja“, Leskovac

63 radnika „Rubina“, Kruševac

200 radnika „Prime“, Pek

270 radnika „Krajinavina“

70 radnika „Sunca“.

Utvrđivanje zaposlenih za prinudni odmor uglavnom u privatnim preduzećima:

720 radnika „Zambera“, Vranje

400 radnika „Dreks Majer“, Zrenjanin.

Prestanak rada po osnovu otkaza ugovora o radu na određeno vreme i rada preko omladinskih zadruga, a to su učinili:

130 zaposlenih „Belijera“, Kikinda

100 zaposlenih „Vika“, Vršac

230 zaposlenih „Vitala“, Vrbas

400 zaposlenih „Ju-Es stila“, Smederevo

125 zaposlenih „Dunavke“, Gradište.

U namenskoj industriji je u toku utvrđivanje viška zaposlenih, prestanak rada kod vojske, po kom osnovu će prestati rad:

170 radnika „Milana Blagojevića“, Lučani

360 radnika „Remontnog zavoda“, Čačak

150 radnika „Cera“, Čačak.

bitno da panduri primaju plate redovno, pazi da vas ne sacuvaju

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.