Depozitni sistem za jednokratnu ambalažu na javnoj raspravi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2020, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Depozitni sistem za jednokratnu ambalažu na javnoj raspravi

Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je nacrt izmena i dopuna Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu kojim se u Srbiju uvodi depozitni sistem za jednokratnu plastičnu, staklenu i aluminijumsku ambalažu.

Za jednokratnu ambalažu od plastike, stakla i aluminijuma, uspostavlja se depozitni sistem radi postizanja nacionalnih ciljeva i razvoja sistema upravljanja ambalažnim otpadom, navodi se u obrazloženju predložene izmene Zakona.

Jednokratna ambalaža pod >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << depozitom biće posebno obeležena, a obaveza proizvođača ili uvoznika proizvoda koji je upakovan u povratnu ambalažu je da ustanovi kaucijski sistem.

Obaveza krajnjeg snabdevača koji stavlja u promet ovako upakovane proizvode da od kupaca naplaćuje kauciju za jednokratnu ambalažu, kao i da od kupaca prihvati jednokratnu i povratnu ambalažu.

Iznos depozita biće istaknut na prodajnom mestu odvojeno od maloprodajne cene, a nakon povraćaja ambalaže krajnji snabdevač biće dužan da vrati naplaćen depozit, odnosno kauciju krajnjem korisniku.

Prema predloženom, iznos depozita proizvođač i uvoznik proizvoda plaćaju telu za upravljanje depozitnim sistemom, a naplaćuju je od krajnjeg snabdevača, odvojeno od maloprodajne cene proizvoda.

Iznos depozita od krajnjeg korisnika naplaćuje se odvojeno od maloprodajne cene proizvoda i oslobođen je poreza na dodatu vrednost.

Predloženim rešenjem prihod ostvaren od sredstava za jednokratnu ambalažu koja nije vraćena kroz depozitni sistem i prihod ostvaren od prodaje materijala za reciklažu sakupljenih preko depozitnog sistema, koristiće se isključivo za finansiranje ovog depozitnog sistema.

Radi efikasne primene depozitnog sistema za jednokratnu ambalažu predlaže se formiranje posebnog tela za upravljanje.

Prihod koji ostvari telo za upravljanje depozitnim sistemom biće oslobođeno poreza na dobit.

Za koje vrste jednokratne ambalaže će biti uspostavljen depozitni sistem, kako će on funkcionisati, kolika će biti visina depozita, kakav način njegove naplate, kao i koji su rokovi za uspostavljanje i primenu depozitnog sistema odlučivaće podzakonskim aktom Ministar zaštite životne sredine.

Javna rasprava o predloženim izmenama Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu počela je danas i trajaće do 12. marta, a predlozi, sugestije, inicijative i komentari se mogu dostavljati Ministarstvu.

Nacrt će biti javno predstavljen 3. marta u Beogradu, navodi se na sajtu Ministarstva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.