Deo Kosmeta dostupan

Izvor: RTS, 30.Apr.2010, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deo Kosmeta dostupan

Ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić izjavila da je signal mobilne i fiksne telefonije srpskih operatera vraćen na najvećem delu teritorije Kosova i Metohije. Rano jutros ponovo oštećen repetitor mobilne mreže IPKO.

Na najvećem delu teritorije Kosova i Metohije vraćena je signal mobilne i fiksne telefonije i to je sada najbitnije, izjavila ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve izražava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << duboku zabrinutost i protest zbog najnovijeg ugrožavanja slobode i osnovnih ljudskih prava srpskog naroda i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, izraženog kroz nezakonito i necivilizovano ukidanje mobilne i fiksne telefonije u predelima centralnog Kosova i drugim krajevima srpske pokrajine.

U vanrednom saopštenju sa redovnog zasedanja u Beogradu, Sabor ističe duboku zabrinutost zbog ugrožavanja života i ometanja slobodnog kretanja i rada Srbima povratnicima u selima, kao što je Žač kod Kline i druga mesta u Metohiji i upućuje apel vlastima države Srbije i međunarodnoj zajednici prisutnoj na Kosovu i Metohiji, vladama civilizovane Evrope i Amerike, kao i samim Ujedinjenim nacijama sveta, da zaustave ovo i svako drugo nasilje nad ionako napaćenim i nedužnim narodom na ovom životnom prostoru Balkana i Evrope, kolevci civilizacije i izvorištu duhovne i materijalne kulture čovečanstva.

Našem pravoslavnom narodu na Kosovu i Metohiji očinski i bratski poručujemo da ostane dostojanstven na svojoj pradedovskoj zemlji i oko svojih svetosavskih i svetolazarevskih svetinja.

Međutim, direktorka Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković izjavila je da na području centralnog Kosova još nema signala fiksne i mobilne telefonije srpskih operatora.

Trajkovićeva je u pismu ministarki za telekomunikacije i informatičko društvo, negirala njenu izjavu da je signal telefonije vraćen u taj deo Kosova i zatražila hitno rešenje situacije jer kako kaže, medicinska pomoć i dalje je potpuno odsečena od pacijenata.

Ministarka Matić je istakla ranije danas, da je Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo zatražilo od UNMIK-a da ne dozvoli nezakonito ponašanje kosovskih vlasti koje donosi štetu građanima i opereterima, Telekomu Srbije i Telenoru.

"Rezolucijom Sveta bezbednosti UN 1244 telekomunikaciona vlast na Kosovu stavljena je u nadležnost UNMIK-a. Oni su do sada regulisali tu oblast i mi smo im i pisali sa namerom da to rade i dalje", rekla je Matićeva u intervjuu Beti.

Prema njenim rečima, situacija na Kosovu je relativno nedefinisana i kosovska strana koristi svaku priliku da svoju vlast ojača.

"Nesporno je da je Kosovo deo teritorije Srbije i da rezolucija 1244 jedini dokument koji ima pravni i težinu i Srbija će na tome insistirati kao i do sada", navela je ministarka.

Kosovske vlasti su u petak i subotu, 23. i 24. aprila, onesposobile predajnike mobilnih operatera iz Srbije, tvrdeći da nemaju licencu za rad, pa je bez telefonskih veza ostalo oko 100.000 Srba u centralnom i južnom delu Pokrajine.

U jednom broju sredina južno od Ibra onemogućen je i rad fiksne telefonije. Nalog za uklanjanje baznih stanica dala je kosovska Regulativna uprava za telekomunikacije, a telekomunikacine kompanije iz Srbije tvrde da imaju uredne dozvole za rad.

Oštećen repetitor mobilne mreže IPKO

Repetitor mobilne mreže IPKO u naselju Brankovo Brdo, u opštini Zubin Potok, oštećen je rano jutros u eksploziji.

Regionalni portparol Kosovske policijske službe (KPS) Besim Hoti izjavio je Tanjugu da je jutros, oko 5.20 časova, odjeknula jaka eksplozija, a policija je od radnika obezbeđenja saznala da su se prvo začuli rafali, a zatim i detonacija iz pravca repetitora.

"Veruje se da je kontejner sa električnom instalacijom oštećen u eksploziji. Na licu mesta su istražne jedinice KPS-a i Kfora da bi obezbedili sve informacije u vezi ovog slučaja", rekao je portparol KPS-a.

Prema njegovim rečima, u uništavanju IPKO-vog repetitora korišćen je ručni bacač, javila je agencija Beta.

Ovo je peti napad u poslednjih nedelju dana na imovinu ovog kosovskog operatera mobilne telefonije. Prethodna dva su se dogodila u opštini Leposavić dok je serija napada počela miniranjem opreme kompanije IPKO u opštini Zvečan.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun upozorio je, u izveštaju koji će Savet bezbednosti razmotriti sredinom maja, lidere kosovskih Albanaca da ne preduzimaju nikakve nasilne mere jer bi takvi postupci mogli pojačati tenzije među Srbija i Albancima.

Lekari iz Gračanice zatražili su pomoć od Svetske zdravstvene organizacije u prevazilaženju alarmantne situacije nastale zbog prekida telefonskih veza na Kosovu i Metohiji.

Rad zdravstvenih ustanova na centralnom Kosmetu potpuno je blokiran, pa ni Hitna medicinska pomoć ne može da interveniše jer pacijenti ne mogu da se obrate za pomoć.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Još nema signala telefonije na Kosovu

Izvor: NaDlanu.com, 30.Apr.2010

BEOGRAD, 30. aprila 2010. (Beta) - Direktorka Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković izjavila je u petak uveče da na području centralnog Kosova još nema signala fiksne i mobilne telefonije srpskih operatora. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Kosovo i Srbija nastavljaju "rat mobitela": Ručnim bacačem na repetitor mobilne telefonije

Izvor: Cafe.ba, 30.Apr.2010

Samo nekoliko sati nakon što je srpska ministrica za telekomunikacije Jasna Matić izjavila da je signal mobilne i fiksne telefonije srpskih operatera vraćen na najvećem dijelu Kosova..

Nastavak na Cafe.ba...

Signal operatera iz Srbije samo na severu Kosova

Izvor: NaDlanu.com, 01.Maj.2010, 16:04

BEOGRAD, 1. maja 2010. (Beta) - Signal srpskih operatera mobilne i fiksne telefonije stabilan je samo na severu Kosova i Metohije rekla je u subotu jedna od predstavnica Srba sa Kosova Rada Trajković. "Kada je reč o centralnom i južnom Kosovu signal srpskih operatera dostupan je samo u jednom veoma...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.