Deo KBC Zvezdara u očajnom stanju

Izvor: B92, 08.Feb.2014, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deo KBC Zvezdara u očajnom stanju

Beograd -- Vlaga i oronuli zidovi u bolničkim sobama, opet su šokirali javnost u Srbiji. Ovog puta reč je o delu Kliničkog bolničkog centra Zvezdara.

U bolnici ističu da ne mogu da obnove objekat, jer nije u njihovom vlasništvu.

Vlaga i rupe na zidovima, a u sobama leže teški bolesnici. Marija Anđelković na odelenju gerijatrije je već dvadeset dana. Priča da se lekari trude oko pacijanata, ali da je bolnica generalno u jako lošem stanju.

"Oni se bore, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << muče se, rade priskaču kada ih pozovete oni su tu, ali su uslovi jako loši, toaleti su jako loši", kaže Marija Anđelković.

Lekari i medicinsko osoblje kažu da se svaki dan susreću za nizom problema koji nisu medicinski.

"Ne dihtuju prozori. Skoro kada je duvao ovaj vetar bilo je dosta hladno. Nismo mogli da zagrejemo sobe. Najviše ispaštaju pacijenti, a negde ispašta i osoblje, jer radi u ovakvim uslovima", kaže Predrag Erceg.

Pored gerijatrije, ništa bolja situacija nije ni na drugim odeljenjima, a u ovoj zgradi je smešteno dve trećine Kliničkobolničkog centra Zvezdara.

"Prozori ne dihtuju. Nemate redovno tekuću vodu, dolazi do poplava zbog starih cevi, zapušenosti kanalizacije... O svemu tome mora da brine dežurna ekipa", priča Milan Đokić, iz sindikata zapslenih.

Uprava KBC nema dozvolu da renovira zgradu, jer nije u njihovom vlasništvu. Reč je o vojnoj bolnici, koja je data KBC Zvezdara na korišćenje pre tri decenije, a ta dozvola istekla pre 15 godina. Novo rukovodstvo koje je pre sedam meseci ponovo zahtev za izdavanje dozvole još čeka odgovor.

"Na taj način bismo mogli da potražujemo sredstva za rekonstrukciju ovog objekta. Već smo neke projekte napravili, ali ne možemo ih primeniti dok država ne da odobrenje", rekao je direktorka Aleksandra Aranđelović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.