Deo KBC Zvezdara u očajnom stanju

Vlaga i oronuli zidovi u bolničkim sobama, opet su šokirali javnost u Srbiji. Ovog puta reč je o delu Kliničkog bolničkog centra Zvezdara.

Izvor: B92

Subota, 08.02.2014.

16:22

Default images

U bolnici ističu da ne mogu da obnove objekat, jer nije u njihovom vlasništvu.

Vlaga i rupe na zidovima, a u sobama leže teški bolesnici. Marija Anđelković na odelenju gerijatrije je već dvadeset dana. Priča da se lekari trude oko pacijanata, ali da je bolnica generalno u jako lošem stanju.

"Oni se bore, muče se, rade priskaču kada ih pozovete oni su tu, ali su uslovi jako loši, toaleti su jako loši", kaže Marija Anđelković.

Lekari i medicinsko osoblje kažu da se svaki dan susreću za nizom problema koji nisu medicinski.

"Ne dihtuju prozori. Skoro kada je duvao ovaj vetar bilo je dosta hladno. Nismo mogli da zagrejemo sobe. Najviše ispaštaju pacijenti, a negde ispašta i osoblje, jer radi u ovakvim uslovima", kaže Predrag Erceg.

Pored gerijatrije, ništa bolja situacija nije ni na drugim odeljenjima, a u ovoj zgradi je smešteno dve trećine Kliničkobolničkog centra Zvezdara.

"Prozori ne dihtuju. Nemate redovno tekuću vodu, dolazi do poplava zbog starih cevi, zapušenosti kanalizacije... O svemu tome mora da brine dežurna ekipa", priča Milan Đokić, iz sindikata zapslenih.

Uprava KBC nema dozvolu da renovira zgradu, jer nije u njihovom vlasništvu. Reč je o vojnoj bolnici, koja je data KBC Zvezdara na korišćenje pre tri decenije, a ta dozvola istekla pre 15 godina. Novo rukovodstvo koje je pre sedam meseci ponovo zahtev za izdavanje dozvole još čeka odgovor.

"Na taj način bismo mogli da potražujemo sredstva za rekonstrukciju ovog objekta. Već smo neke projekte napravili, ali ne možemo ih primeniti dok država ne da odobrenje", rekao je direktorka Aleksandra Aranđelović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: