Denis Kif: Drago mi je što se BBC vratio u Srbiju

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Apr.2018, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Denis Kif: Drago mi je što se BBC vratio u Srbiju

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif rekao je danas da mu je drago što je doneta odluka da se deo britanskog javnog servisa Bi-bi-sija (BBC) vrati u Srbiju. "U Britaniji BBC ima jedinstvenu poziciju da svoju političku nezavisnost gradi na tome da ih se pođednako plaše i da im se dive i vlast i opozicija", rekao je Kif na konferenciji "Budućnost digitalnih vesti na Zapadnom Balkanu".

On je podsetio da su istraživanja pokazala da lažne vesti putuju šest puta brže >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << od istinitih, a sama tehnologija još uvek nema formulu za odbranu od lažnih vesti.

"Lažne vesti izazivaju snažne emocije, a kada se sistematski plasiraju, imaju za cilj da izazovu konfuziju, apatiju i društveni konflikt. Zato je društvena odgovornost lidera, institucija i nezavisnih medija ogromna. Srazmerna je brzini širenja dezinfromacija", poručio je Kif.

Prema njegovim rečima, rad na unapređivanju medijske pismenosti, stvaranje okruženja koje podstiče kulturu stvarnog demokratskog dijaloga, podrška medijskom pluralizmu i standardima, jesu korisne mere, ali u digitalno doba nisu dovoljne.

On je dodao da profesionalni, digitalni mediji i posebno javni medijski servisi nisu samo posrednik, već i glavni bedem odbrane javnog interesa i činjenica.

"Digitalno novinarstvo najviših profesionalnih standarda jedino ima realnu šansu u borbi sa dezinformacijama i lažnim vestima i zato zaslužuje naše poštovanje i podršku", kazao je Denis Kif.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ambasador VB: Drago mi je da se BBC vratio u Srbiju

Izvor: B92, 24.Apr.2018

Beograd -- Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif rekao je da mu je drago što je doneta odluka da se deo britanskog javnog servisa BBC vrati u Srbiju..."U Britaniji BBC ima jedinstvenu poziciju da svoju političku nezavisnost gradi na tome da ih se pođednako plaše i da im se dive i vlast i...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.