Demokratska stranka odvojila Palmu i PUPS od socijalista

Izvor: Blic, 29.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demokratska stranka odvojila Palmu i PUPS od socijalista

Demokratska stranka je dosadašnjim taktičkim pregovorima i dogovorima sa predstavnicima stranaka nacionalnih manjina i predsednicima PUPS i Jedinstvene Srbije onemogućila da koalicija radikala i narodnjaka obezbedi većinu za formiranje republičke vlade. Kako „Blic" saznaje u vrhu DS, ni Beograd neće biti prepušten radikalima, jer će, uvereni su, postići dogovor sa SPS i o glavnom gradu kada sa njima budu pregovarali o republici.

Demokrate nisu sedele skrštenih ruku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u trenutku kada je Koštunica, odmah posle izbora i iznenadivši javnost svojom agilnošću, pozvao socijaliste da naprave dogovor o vladi. Već tada su bili na pragu dogovora sa Jovanom Krkobabićem, predsednikom PUPS, i Draganom Markovićem Palmom, liderom JS. Dva koaliciona partnera Ivice Dačića, bez kojih nema većine za vladu narodnjaka, brzo su u ponudi demokrata i u činjenici da ih podržava Evropska unija i sve vlade u regionu prepoznali svoj interes i mogućnost da programi koje su obećali biračima budu ispunjeni. Slično su reagovale i stranke nacionalnih manjina, inače gadljive na pomisao da sa nacionalistima iz SRS ulaze u bilo kakav aranžman. Poslednja je prelomila lista Bošnjaka iz Sandžaka, koja kao jedan od svoja tri prioriteta ističe evropske integracije. Iako zvanično još nisu potvrdili da će sa svoja dva mandata podržati proevropsku vladu DS, kao i da svoju podršku neće davati narodnjacima i radikalima, „Blic" saznaje iz pouzdanih izvora u SDA Sulejmana Ugljanina da je „dogovor pao". Ipak, predsednik Srbije i lider DS Boris Tadić pozvao ih je juče da se i javno izjasne o tome.

- Ne treba Srbiji, zapravo, „nikakva nacionalna ili proevropska vlada, to su pogrešni nazivi. Nama treba socijalno odgovorna vlada, jer je takva vlada i nacionalna i proevropska - rekao je juče Boris Tadić.

Tadić je precizirao da kao svoje partnere u ovakvoj vladi vidi Mađarsku koaliciju, SPS, PUPS, JS i Bošnjačku listu za evropsku Srbiju, „mada ona još vaga". On je rekao da kao svog partnera vidi i DSS se vrati evropskoj politici, ali je ponovio da Vojislav Koštunica ne može biti premijer.

Nakon svih ovih taktičkih poteza DS, jasno je da narodnjaci i radikali mogu da računaju samo sa 119 mandata, čak i da se dogovore sa SPS. Potrebno im je 126 mandata da naprave vladu i kako sada stvari stoje, nemaju odakle da namaknu još sedam neophodnih glasova.

- Obećavam da neću izneveriti građane i napraviti grešku. Na pregovorima o formiranju vlade Srbije tražiću da se ne vodimo emocijama, već da program nove vlade Srbije bude ekonomski patriotizam i da zaštitimo Kosovo i Metohiju, uz poštovanje rezolucije 1244 - rekao je juče Dragan Marković, lider JS, obraćajući se odbornicima i udarajući snažno pesnicom po govornici Gradske skupštine u Jagodini.

On je dodao da se JS zalaže za evropski put Srbije i da bez Evrope nema budućnosti za Srbiju. Jovan Krkobabić, predsednik PUPS, potvrdio je za „Blic" pre dva dana da neće odustati od zahteva koje je postavio u pregovorima i dodao da je moguće da se ne nastave pregovori sa DSS i SRS. JS inače ima tri mandata, a PUPS pet u koaliciji oko SPS, koja je osvojila 20 mandata. Lider JS založio se da pregovori sa DS počnu uskoro.

Predsednik Tadić juče je najavio da će pregovori liste ZES sa SPS početi kada socijalisti završe započete pregovore, ili paralelno sa njima ako to koalicija oko SPS bude htela.

- Ubeđen sam da će racionalni elementi u toj stranci prevladati, uprkos svim pozivima da SPS zauzme nacionalnu, a ja bih rekao, nacionalističku poziciju -precizirao je Tadić.

Prema njegovim rečima, raspisivanje novih parlamentarnih izbora bi bilo manje povoljno rešenje od formiranja vlade koja bi vodila socijalno odgovornu politiku, ali je dodao i da nikada neće staviti stranačku ulogu iznad dužnosti predsednika republike i da će onaj ko ostvari većinu imati mandatara i formirati vladu.

Članica predsedništva G17 plus Suzana Grubješić izjavila je juče da će sigurno doći do pregovora liste „Za evropsku Srbiju" i koalicije okupljene oko SPS o formiranju vlade, jer unutar te koalicije ne postoji jedinstvo o pregovorima sa narodnjacima i radikalima.

- Sigurna sam da će početi pregovori sa koalicijom oko SPS, jer će pobediti razum. Jasne su izjave Dragana Markovića i predstavnika Partije ujedinjenih penzionera da neće podržati da se SSP ikada pošalje u Skupštinu - kazala je Grubješićeva.

Ona je potvrdila da se za sada vode neformalni razgovori sa koalicijom oko SPS o formiranju vlade i da joj ne smeta vođenje paralelnih pregovora.

Inače, DSS je juče dao polovičan odgovor na zahtev koalicije SPS-PUPS-JS da se izjasne o poništavanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Praktično, nisu odustali od svog dosadašnjeg stava.

DSS saopštila je da je kompromis koji je spremna da prihvati kad je reč o SSP da se taj dokument dopuni rečenicom da je Kosovo neotuđivi deo Srbije.

- Jedno od mogućih kompromisnih rešenja oko sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju moglo bi da bude da nova nacionalna vlada u pregovorima sa Briselom dogovori da se sporazum dopuni rečenicom da je Kosovo sastavni i neotuđivi deo Srbije - objasnio je funkcioner DSS Branislav Ristivojević. Skandalozan zahtev koji ruši državu

Posle zahteva SPS za oslobađanje Milanovića

Oslobađanje iz zatvora bivšeg direktora RTS Dragoljuba Milanovića i zahtevi u vezi s porodicom Milošević ne mogu biti uslovi za formiranje vlade Srbije. Mešanje politike u pravosuđa je poništavanje pravne države, ocenjuju advokati, a političari dodaju da njihov posao nije menjanje sudskih presuda.



Potpredsednik SPS Milutin Mrkonjić izjavio je za naš list da je za SPS preduslov za formiranje vlade da prestane progon porodice Milošević i da se oslobodi Dragoljub Milanović. Međutim, u izjavi za „Blic", Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora SPS, kaže da se radi o legitimnom političkom stavu, ali da smatra da pregovore o vladi ne treba dodatno opterećivati. „To nije tema koja je deo principa o kojima se raspravlja u pregovorima o vladi", kaže on.

- Pregovore o vladi ne treba opterećivati stvarima koje se mogu regulisati pravnim propisima i domaćim pravnim poretkom. SSP, realizacija socijalnog programa nukleus su o kome se treba razgovarati kada je reč o vladi, a sve druge stvari su nešto sto se posle u praksi može na ovaj ili onaj način rešiti - ističe Ružić.

Funkcioner DS Nada Kolundžija kaže za „Blic" da se izvršna vlast i politika ne mogu mešati u nezavisno sudstvo. „Dakle, nikakve sudske presude i procesi ne mogu biti deo političkog dogovora", ističe ona. I Suzana Grubješić, funkcioner G17, slaže se da političari ne mogu da menjaju sudske odluke. „A porodici Milošević je sasvim dobro u Moskvi", kaže Grubješićeva.

Lider LDP Čedomir Jovanović ističe da LDP neće dozvoliti amnestiranje nalogodavaoca ubistava niti poništavanje sudskih presuda. Portparol DSS Andreja Mladenović nije želeo da komentariše navode Mrkonjića.

Sa pravnog aspekta zahtev za ukidanjem sudskih presuda je besmislen. Advokat Rajko Danilović kaže: „To je skandalozan zahtev koji pokazuje da bi oni ušli u vladu, a da ne bude pravna država."

- Niko nije zaštićen, pa ni porodica Milošević niti Milanović. Neka se bore kao i svi drugi građani i izvršavaju svoja prava i obaveze baš kao i drugi. Blago rečeno, taj zahtev je drzak - zaključuje Danilović.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Blic": DS nudi socijalistima visoke funkcije u republici, uz dogovor o Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2008, 01:37

BEOGRAD - Posle postignutog koalicionog dogovora radikala, narodnjaka i SPS-PUPS za vlast u Beogradu, demokrate su uputile novu ponudu koaliciji oko SPS. Ponuda DS, u kojoj su već tri ministarstva i potpredsedničko mesto u vladi, uvećana je još jednim potpredsedničkim mestom i jednom visoko pozicioniranom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.