Blic: DS nudi socijalistima visoke funkcije u republici, uz dogovor o Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Blic": DS nudi socijalistima visoke funkcije u republici, uz dogovor o Beogradu

BEOGRAD - Posle postignutog koalicionog dogovora radikala, narodnjaka i SPS-PUPS za vlast u Beogradu, demokrate su uputile novu ponudu koaliciji oko SPS. Ponuda DS, u kojoj su već tri ministarstva i potpredsedničko mesto u vladi, uvećana je još jednim potpredsedničkim mestom i jednom visoko pozicioniranom funkcijom u državnoj hijerarhiji, piše "Blic".

Istovremeno, završen je još jedan sastanak lidera SRS, DSS i SPS, koji je zamenik predsednika radikala Tomislav >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Nikolić ocenio ozbiljnim i saopštio da je „sve bliže formiranje ove koalicije", a da on, Koštunica i Dačić nemaju „ništa što ih razdvaja".

Formiranje vlasti na republičkom nivou i ukupno šest visokih funkcija koje socijalistima nude demokrate uslovljeni su dogovorom za Beograd. DS ne odustaje od formiranja istovetne koalicije u parlamentu i glavnom gradu i smatraju da je taj dogovor i dalje moguć, i da za formiranje vlasti u Beogradu još ima vremena.

Posle sastanka lidera DSS Vojislava Koštunice, predsednika SPS Ivice Dačića, predsednika PUPS Jovana Krkobabića i Tomislava Nikolića, zamenik predsednika SRS rekao je da se nada da će razgovori uskoro rezultirati potpisivanjem sporazuma o koaliciji i naveo da je postignut dogovor da mandatar za sastav vlade bude Vojislav Koštunica. „Ako Koštunica bude predsednik vlade, ja ću biti predsednik Skupštine", rekao je on.

Međutim, sastanku nije prisustvovao prvi čovek Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma. Njegovo odsustvo opravdao je Nikolić rekavši da Marković ima neodložan sastanak sa grčkom delegacijom. Tokom dana nije bilo moguće stupiti u kontakt sa Markovićem. Prema nezvaničnim navodima, Marković je potpuno odustao od koalicije sa SRS i DSS, što mogućnost formiranja vlasti SRS-DSS-SPS na republičkom nivou čini malo mogućom.

Takođe, rezervna varijanta na koju su SRS i DSS igrali - Bošnjačka lista za evropski Sandžak Sulejmana Ugljanina više nije izvesna. Prema nezvaničnim navodima Ugljaninu je u Turskoj gde je boravio pre nekoliko dana poručeno da ne ide u koaliciju sa SRS. Tako da matematički nije moguće nadomestiti odlazak Jedinstvene Srbije. Ovoj koaliciji, u tom slučaju, sa 125 poslaničkih mandata nedostaje jedan poslanik za formiranje vladajuće većine.

"Želeo sam da čujem i stav Jedinstvene Srbije i PUPS, jer ne želim da se formira koalicija u kojoj će neko u Skupštini pretiti oduzimanjem mandata ako ne sluša", prokomentarisao je Nikolić.

On je dodao da „grubog i brutalnog poništavanja sporazuma sa EU neće biti". Inače, protiv poništavanja SSP je isprva bio samo Marković Palma, da bi pre nekoliko dana to postao zahtev koalicije SPS-PUPS-JS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.