Izvor: Politika, 18.Apr.2013, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delegacija Srbije sigurna u pozitivan ishod

• Izvršna ovlaštenja za zajednicu srpskih opština • NATO garancija za bezbednost Srba na Kosmetu • Na severu Kosova 98 odsto policajaca – Srbi

Delegacija Srbije je sinoć oko 22.30 poletela za Brisel, uverena u pozitivan ishod današnjih razgovora sa Ketrin Ešton, visokom predstavnicom Evropske unije i Hašimom Tačijem, premijerom Kosova koji će početi u 12 časova. Pre toga delegaciju Srbije primiće generalni sekretar NATO pakta Anders Fog Rasmunsen.

Od >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << njega će se tražiti garancije za bezbednost Srba na Kosmetu i za odsustvo vojnih snaga Kosova u četiri opštine severno od Ibra. Delagacija Srbije krenula je na put, po svemu sudeći, tek kada je bila sigurna da su svi nesporazumi rešeni. A sporni su bili izbor regionalnog šefa policije i predstavljanje u međunarodnim organizacijama.

Priština nije želela da regionalnog šefa policije bira zajednica opština nego da ga biraju opštine. Razlika je jasna, ako bi to činile opštine onda zajednica ne bi imala funkciju, odnosno „snagu“. U delegaciji Srbije kažu da od ovog stava ne odustaju. Već je dogovoreno da sastav policije odgovara etničkoj strukturi pa će u četiri opštine na severu 98 odsto policajaca da budu Srbi.

I u srpskim opštinama južno od Ibra Srbi će određivati komandante policije. Priština je tražila da se Beograd i Priština ne blokiraju u međunarodnim organizacijama. Srbija je u ovoj formulaciji videla pokušaj Prištine da dođe do stolice u Ujedinjenim nacijama. Nova formulacija bi trebalo da glasi da se Beograd i Priština neće blokirati na putu ka Evropskoj uniji.

U delegaciji Srbije su sigurni da će zajednica srpskih opština imati predsednika, skupštinu i izvršna ovlaštenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, prostornom planiranju i informisanju.

D. B.

-----------------------------------------------

Raspored

Danas: u 12 časova razgovori Ešton,

Dačić, i Tači

Nedelja: u 10 časova Glavni odbor SNS

Ponedeljak: sednica Vlade Srbije; Ketrin Ešton saopštava

rezultat pregovora

----------------------------------------------- 

Deseta runda pregovora Beograda i Prištine

Ivica Dačić je posle devete runde pregovora rekao da je Priština ta koja koči sporazum, on je objasnio da je kosovska delegacija pokušala da veže pitanje ovlašćenja za policiju zajedice srpskih opština sa ulaskom Kosova u međunarodne organizacije, što bi, prema njegovoj oceni, značilo da bi Srbija u suštini trebalo da prizna nezavisnost Kosova.

Pitanje članstva Prištine u UN nije se prekjuče prvi put pojavilo. Upravo je srpski premijer, pomenuvši stolicu u UN za Prištinu pre nekoliko meseci, iznenadio srpsku javnost. On je, međutim, za naš list pojasnio da je „članstvo u UN jedna od retkih stvari koje Priština danas ne može da dobije. Zato sam ja rekao da možemo da razgovaramo o stolici u UN, ali da vidimo šta je predlog za konačno rešenje.

To je jedina tema zbog koje bi oni bili spremni da razgovaraju o statusu”. Uz opasku da još nije video briselski predlog, Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, kaže da je više reč o rešenjima za opštine na severu KiM, a da će za opštine na jugu pokrajine biti date posebne garancije. „Još ne znam detalje, ali ono što su nam ponudili za sever, to je otprilike to što smo mi tražili za zajednicu srpskih opština.

Sada je pitanje kako će biti regulisan položaj ostalih opština. Čini mi se da su dosta izašli u susret našim zahtevima”, ističe Drecun za „Politiku“ i dodaje da očekuje da će se posle devete runde dijaloga doći do dogovora. Prema Političkoj platformi za razgovore sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini, podsetimo, Srbija je posebno insistirala na uspostavljanju autonomne zajednice srpskih opština na KiM „koju bi činile teritorijalna autonomija četiri opštine severa KiM i druge opštine sa većinskim srpskim i manjinskim stanovništvom (npr. Gračanica, Štrpce, Gora..).

Kako je juče ocenio Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede i lider URS-a, Beograd i Priština su veoma blizu postizanja sporazuma, ali samo ako Priština povuče novi uslov koji je iznenada ubacila. „Mislim da smo jako blizu sporazuma. On je dosta poboljšan, ali ne mogu da razumem zašto je Hašim Tači ubacio uslov koji Srbija nikada neće moći da prihvati, a to je da ne pravimo smetnje za učlanjivanje u UN”, rekao je Dinkić, a prenosi Tanjug. Nikola Jovanović, urednik časopisa „Izazovi evropskih integracija”, uveren je da će doći do dogovora jer trenutno dogovor više treba Prištini, koja bez njega ne može biti član „ni međunarodne stonoteniske asocijacije”.

Cela ideja političkog dijaloga, kako kaže za „Politiku”, bila je da se razgovora o takozvanom unutrašnjem statusu Kosova, to jest njegovoj teritorijalnoj organizaciji, u cilju normalizacije političkog života ljudi na terenu, a da se međusobne razlike oko međunarodnog statusa uvaže i ne diraju. „Hašim Tači je pokušao, verovatno podržan od najjačeg sponzora nezavisnosti Kosova, da u ovom dijalogu ’reši’ i međunarodni status Kosova, imajući u vidu da je Srbija stalnom pričom o datumu sebe dovela u ranjivu pregovaračku poziciju. Međutim, pristankom Srbije na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama poslala bi se poruka državama koje ga još ne priznaju da se tu ne radi o jednostranoj secesiji, već o dogovoru sa Beogradom, što bi sigurno dovelo do novih priznanja i članstva Kosova u mnogim međunarodnim organizacijama”, ocenjuje Jovanović i dodaje da to Srbija ne bi trebalo da prihvati, jer bi time izgubila osnovu da se pita u stvarima na Kosovu, uključujući čak i njegov sever, i zauvek bi izgubila priliku da osporava suverenost Kosova u bilo kom pitanju.

Politički analitičar Branko Radun smatra da je dogovor moguć i bez prihvatanja „neprihvatljivog uslova”. „Ako se prihvati taj uslov, onda Srbija de fakto priznaje secesiju Kosova. Albanci imaju podršku SAD za takve maksimalističke zahteve koji su neprihvatljivi za Srbiju. Jedino je Amerika ta koja može ne samo da izvrši pritisak već jednostavno da naloži Prištini šta da čini tokom pregovora”, kaže Radun za „Politiku” i upozorava da to ne bi značilo samo stolicu u UN već čitav niz ustupaka kojim se zaokružuje secesija Kosova i dovršava izgradnja njihove državnosti.

B. Čpajak J. Cerovina

------------------------------------------------- 

Eštonova otkazala posetu Hrvatskoj

Zagreb – Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton otkazala je za juče planiranu posetu Hrvatskoj, gde je trebalo da doputuje iz Sarajeva, javlja Tanjug. Vest o otkazivanju posete je novinarima koji su se okupili u sedištu hrvatskog predsednika Ive Josipovića, gde je trebalo da se održi sastanak sa Eštonovom, saopštila šefica odeljenja za informacije u Josipovićevom kabinetu.

-----------------------------------------------------------------

Janjić: Posle prve runde počinje prava drama

Direktor Foruma za etničke odnosa Dušan Janjić kaže da će se prva runda pod patronatom Ketrin Ešton vrlo brzo završiti, a posle toga počinje prava drama – kombinacija pregovora i implementacije. Pregovarači nisu ni pipnuli pitanje imovine, novca, energetike, a znamo da se čak i na Balkanu oko toga sabiraju svi interesi”, kazao je Janjić. On je ocenio da je glavni rizik u pripremi normalizacije odnosa što se pregovarači nisu još ozbiljno dotakli severa Kosova. „Na taj rizik postoji samo jedan odgovor – tajna je u uključivanju i aktivnom učešću vođa sa severa u dijalog. Bez toga nema ništa”, uveren je on.

----------------------------------------------

Mrkić: Cilj sporazum u interesu Srbije, a ne na štetu Kosova

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić rekao je juče da Beograd „vrlo autentično i iskreno” hoće da postigne „nešto što bi se zvalo dogovorom” sa Prištinom, koji bi bio u interesu Srbije, a ne bi štetio interesima druge strane. Mrkić je, govoreći za Radio Beograd, izrazio nadu da međunarodna zajednica nikoga neće okriviti za neuspeh dijaloga u Briselu. On je istakao da je „bitnije da se dođe do takvog sporazuma koji će omogućavati normalan život, koji će pre svega garantovati bezbednost našima dole na Kosmetu, što će dozvoliti Srbima da se koncentrišu na razvojna pitanja, na pitanja normalnog života”. Mrkić je o tome kakve će veze postojati između kosovskih Srba i Beograda ukoliko bude postignut sporazum dve strane, rekao da će to biti „specijalne veze”. „Mi ćemo im sasvim sigurno pomagati u raznoraznim oblastima života – u obrazovanju, zdravstvu... Nama je najbitnije da policija odražava sastav stanovništva, i da komandiri budu Srbi, da bi čitav taj živalj tamo verovao toj policiji. To je prirodno”, ocenio je Mrkić.

Beta

----------------------------------------------

Janjić: Posle prve runde počinje prava drama

Direktor Foruma za etničke odnosa Dušan Janjić kaže da će se prva runda pod patronatom Ketrin Ešton vrlo brzo završiti, a posle toga počinje prava drama – kombinacija pregovora i implementacije. Pregovarači nisu ni pipnuli pitanje imovine, novca, energetike, a znamo da se čak i na Balkanu oko toga sabiraju svi interesi”, kazao je Janjić. On je ocenio da je glavni rizik u pripremi normalizacije odnosa što se pregovarači nisu još ozbiljno dotakli severa Kosova. „Na taj rizik postoji samo jedan odgovor – tajna je u uključivanju i aktivnom učešću vođa sa severa u dijalog. Bez toga nema ništa”, uveren je on.

----------------------------------------------

Žbogar: Niko ne bi pričao po 14 sati – da ne želi dogovor

Specijalni izaslanik EU na Kosovu Samuel Žbogar ocenio je da je ključno pitanje u dijalogu Beograda i Prištine rešenje za sever Kosova, oko čega se zastalo, i izrazio uverenje da Beograd i Priština žele sporazum. Po njegovom mišljenju, činjenica da delegacije razgovaraju po 14 sati svedoči o želji da se dogovor postigne. „Niko se ne bi sastajao tako dugo ako ne bi bio ozbiljan u nameri da postigne dogovor”, kazao je Žbogar.

Tanjug

----------------------------------------------

Šokenhof: Neophodni konkretni sporazumi Srbije i Kosova

Berlin – Frakcija nemačke vladajuće stranke CDU–CSU u Bundestagu saopštila je juče da ostaje pri stavu da Srbija mora da ispuni svih sedam zahteva koje je Berlin postavio Beogradu kao uslov za početak pristupnih pregovora i ocenila da su sada neophodni konkretni sporazumi Beograda i Prištine.

Andreas Šokenhof, zamenik predsednika frakcije je ocenio da do sastanka ministara spoljnih poslova EU u ponedeljak treba da se dve strane jasno, detaljno i nedvosmisleno u pisanoj formi dogovore i da to vlade obeju zemalja treba potpuno da prihvate, kako bi se omogućilo proverljivo sprovođenje navedenih sporazuma do samita EU 27. i 28. juna, a do kada Bundestag treba da odluči o početku pristupnih pregovora Srbije. „Frakcija CDU–CSU je 13. septembra 2012. godine u Beogradu predstavila ’Sedam zahteva Srbiji za početak pristupnih pregovora’ i odluku o početku pregovora sa Srbijom doneće u skladu sa tim u kojoj meri su ti uslovi stvarno ispunjeni i koliko je održivo sprovođenje reformi i sporazuma”, rekao je Šokenhof, prenosi Tanjug.

Imajući u vidu dijalog Beograda i Prištine, Šokenhof je ocenio da su sada neophodni „jasni i konkretni dogovori” o pravima Srba i ukidanju paralelnih struktura na severu Kosova, kao i o javnosti tokova srpskog novca, koje mora da prihvati stanovništvo na severu Kosova.

Neophodno je takođe doneti jasan plan za implementaciju ovih sporazuma koji uključuje izveštaj o nadgledanju EU, ocenio je on.

Za pozitivnu odluku frakcije CDU–CSU Bundestaga ovi sporazumi moraju, naveo je, da se sprovedu, a to pre svega važi za oblasti kao što su bezbednosni sektor, uprava i javnost tokova novca.

Kako se navodi u saopštenju, za pozitivnu odluku CDU–CSU u

U saopštenju se navodi da je za pozitivnu odluku demohrišćana u Bundestagu, važna dobra saradnja Srbije sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, kao i proces regionalnog pomirenja.

Zbog toga je, navodi Šokenhof, govor predsednika Tomislava Nikolića prošle nedelje u Generalnoj skupštini UN „jasan korak nazad”. „Ako predsednik jedne zemlje uporedi tribunal sa inkvizicijom ili staljinističkim montiranim procesima i ako proces dijaloga koji vodi Ketrin Ešton nazove ’krađom Kosova’, onda se postavlja pitanje da li srpska strana podržava eventualni dogovor”, navodi se u saopštenju.

objavljeno: 19.04.2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.