Dejanović: Rešenje za opstrukciju

Izvor: B92, 08.Avg.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejanović: Rešenje za opstrukciju

Beograd, Jagodina -- Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović rekla je da će tokom nastavka sednice koristiti novu taktiku protiv opstrukcije.

"Ta nova taktika ne sme da se shvati kao neka moja lična rigoroznost. Ali, od 2. septembra neće se raditi kao do sada. U poziciji sam da kratim vreme i da poslanike ograničim na tri minuta, koliko im pripada. Biće opomena, oduzimanja reči, udaljavanja sa sednice. Slede i novčane kazne", rekla je Slavica Đukić-Dejanović >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u intervjuu "Večernjim novostima".

Predsednica parlamenta rekla je i da se ne plaši da će je opozicija smeniti. Ona je kazala da je nemoguće da Skupština do kraja godine usvoji sve zakone neophodne za put Srbije ka EU i dodala da će ti zakoni verovatno sačekati redovno zasedanje parlamenta.

Odgovarajući na pitanje kada će zvanično biti promovisan beogradski savez Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije, Slavica Đukić-Dejanović je kazala da će gradski odbor SPS-a "za koji dan proceniti šta je u ovom trenutku interes Beograđana".

"Nama bi bilo jednostavnije da idemo na nove izbore, ali ne verujem da je to i interes građana", navela je Slavica Đukić-Dejanović, koja je funkcioner SPS-a.

Komentarišući manjinsku podršku LDP-a na gradskom nivou, Slavica Đukić-Dejanović je rekla da "nije vreme za partijske interese".

"Naši politički pogledi su dijametralno suprotni kada su u pitanju državni i nacionalni interesi. Ali, mnogo je krupniji problem političkih razlika na nivou Srbije nego na nivou grada", kazala je ona.

Odgovarajući na pitanje da li se SPS "pere" od hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića, Slavica Đukić-Dejanović je rekla da je to pogrešan utisak.

"SPS je bila protiv donošenja Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom. Ali, onoga dana kada je usvojen, bez obzira na to koliko nam se ne dopadao, on se morao poštovati. Zato i nema razloga za bilo kakvo spiranje. Apsurd je da protiv tog zakona sada protestuju DSS i NS, koji su ga i doneli. Nikoga nismo izdali, već smo ispoštovali zakonsku obavezu", kazala je ona.

Slavica Đukić-Dejanović je ponovila da MUP nije učestvovao u hapšenju Karadžića i da su ministar policije Ivica Dačić i ona saznali za to kad i ostali građani.

DSS će zatražiti ostavku predsednice parlamenta

Demokratska stranka Srbije zatražiće ostavku predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić-Dejanović, a zatim i dogovor poslaničkih grupa o nastavku rada parlamenta u demokratskoj atmosferi, izjavio je danas direktor medijske službe te stranke Slobodan Vuksanović.

SRS: Uvod u sukobe i tenzije

Srpska radikalna stranka je saopštila da osuđuje najavu predsednice parlamenta Slavice Đukić-Dejanović i ministra odbrane Dragana Šutanovca da će "represivnim merama" pokušati da urede Skupštinu Srbije.

"Njihove pretnje o isključivanju televizijskog prenosa, oduzimanju reči i izbacivanju poslanika jasno pokazuju nameru režima da Srbiju vrate u daleku prošlost i uvedu u nove političke sukobe i tenzije", piše u saopštenju.

SRS je najavila da će, ukoliko dođe do "represivnih mera", tražiti saradnju sa svim opozicionim strankama.

"DSS nema nijedan razlog da prekida i opstruiše rad parlamenta, a poznato je da svaka skupština u svetu radi na osnovu dogovora poslaničkih grupa", naveo je Vuksanović u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

On je ocenio da je "predsednica Skupštine Srbije samonicijativno prekinula zasedanje čak na mesec dana, i to je jedini razlog zbog čega parlament ne radi", i dodao da bi "u većini evropskih država ona zbog takvog postupka bila momentalno smenjena".

Vuksanović je naveo da je u prethodna dva mandata vlade Vojislava Koštunice izglasano gotovo 300 zakona, Ustav , kao i različite deklaracije.

"I tada su stavovi političkih stranaka bili žestoko suprostavljeni, ali su se postizali i komrpomisi i konsenzusi", dodao je on.

Na dnevnom redu sednice koja je prekinuta 21. jula su potvrđivanje SSP, energetskog soporazuma sa Rusijom, predlog Vladine rezolucije o Kosovu, kao i ratifikovanje desetak međunarodnih finansijskih ugovora i kredita.

Posle konsultacija sa šefovima poslaničkih grupa, koje su održane 1. avgusta, dogovoreno je da sednica parlamenta bude nastavljena 2. septembra.

Šutanovac: Parlament će profunkcionisati

Ministar odbrane i potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac izjavio je da nema krize u Vladi i da "Vlada funkcioniše dosta kvalitetno".

"Lično sam zadovoljan, radimo u većem poverenju nego što je bilo u ranijoj vladi, i mislim da će i parlament da se 'otkoči' i da profunkcioniše", rekao je on kasno sinoć jagodinskoj televiziji "Palma plus".

"Imamo većinu u parlamentu i ,što god opozicija da uradi, može da zakoči neke procese, ali ne može da ih zaustavi", dodao je on.

Šutanovac je ukazao da "nažalost, imamo takav poslovnik da ko god želi da blokira rad parlamenta to može da učini", podsetivši da je "takav poslovnik uradio svojevremeno DSS u strahu da nema problema sa SRS, a praveći sa njima planove za zajedničko angažovanje u budućoj vladi koju su hteli da naprave posle izbora 11. maja".

"Imamo takav poslovnik po kome može, bukvalno, tri poslanika da zamajava celu državu i celi parlament danima i danima", precizirao je on, ali je naglasio i da "za sve ima leka".

"Ako budemo primenili određene mere, reći će opozicija da to nije demokratski. Možemo da isključimo televizijski prenos, da uvedemo rigorozno kažnjavanje u parlamentu... i, ako se nastavi opstrukcija, moraće se i tako", kazao je ministar.

On je naveo i da je "nedopustivo da neko danima i danima sedi u paralmentu, prima platu, uzima dnevnice a ne pokušava da raspravlja o temi koja je na dnevnom redu".

Govoreći o svom ministarstvu, Šutanovac je najavio da postoji želja da se promeni Zakon o VBA i uvede generalni inspektor, koji će kontrolisati rad službe i koji će odgovarati ministru i Vladi.

On je napomenuo i da skrivanje Radovana Karadžića "ni u jednom segmentu nije bilo povezano sa Vojskom Srbije, ali je, naprosto, zato najlakše optužiti vojsku i neku tamo bezbednosnu agenciju".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đukić Dejanović najavljuje strožija pravila u skupštini

Izvor: Kurir, 08.Avg.2008

BEOGRAD, 7. avgusta 2008. (Beta) - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da ne očekuje da će nastavak sednice parlamenta proći bez političkih tenzija i najavila da će od 2. septembra koristiti novu taktiku protiv opstrukcije u skupštini. "Ta nova taktika ne sme da...

Nastavak na Kurir...

Đukić Dejanović: Okrećem drugi list u parlamentu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Avg.2008

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da ne očekuje da će nastavak sednice parlamenta proći bez političkih tenzija i najavila da će od 2. septembra koristiti novu taktiku protiv opstrukcije u skupštini..."Ta nova taktika ne sme da se shvati kao neka...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Rešenje za opstrukciju

Izvor: RTV Pink, 08.Avg.2008

Dejanović: Ne bojim se da će opozicija da me smeni. . . Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović rekla je da će tokom nastavka sednice koristiti novu taktiku protiv opstrukcije. .

Nastavak na RTV Pink...

"Nova taktika" rada Skupštine

Izvor: RTS, 08.Avg.2008

Predsednik Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović najavila je od 2. septembra "novu taktiku" rada parlamenta, jer će poslanike za govornicom ograničiti na tri minuta, biće opomena, oduzimanja reči, udaljavanja sa sednice, a i novčanih kazna. ...

Nastavak na RTS...

Poslanike po džepu

Izvor: Večernje novosti, 08.Avg.2008

Slavica Đukić-Dejanović najavila sve mere protiv blokade Skupštine. Šutanovac: Ima leka protiv opstrukcije. Šormaz: Prošle su devedesete. Todorović: Za sve kriva šefica

Nastavak na Večernje novosti...

Za dug jezik i po džepu i napolje

Izvor: Glas javnosti, 09.Avg.2008, 07:37

BEOGRAD - Slavica Đukić-Dejanović više neće tolerisati u Skupštini ni po babu ni po stričevima, pa je obećala da će svakog poslanika ograničiti na po tri minuta za govornicom, a neposlušnima slede opomene, oduzimanje reči, udaljavanje sa sednice, pa i udari po džepu...- Ta nova taktika ne...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.