Dejanović: Nema ugovora između RTS i Skupštine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2010, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejanović: Nema ugovora između RTS i Skupštine

BEOGRAD -

Predsednica republičkog parlamenta Slavica Đukić-Dejanović izjavila je večeras da Skupština Srbije i Radio-televizija Srbije nisu sklopili nikakav ugovor o prenosu skupštinskih zasedanja.

"U formalno-pravnom smislu nikakvog ugovora između javnog servisa i skupštine nema", kazala je Dejanovićeva za TV "Studio B" i dodala da nije upoznata sa time kako je saradnja RTS i parlamenta bila ranije regulisana.

"Kada je saziv ušao u priču sa javnim servisom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << već je bilo razvijeno, da tako kažem, pravo građana da prate rad Skupštine posredstvom RTS-a i mi smo ušli u kolotečinu", dodala je ona.

Prema rečima Dejanovićeve, javni servis od Skupštine može da traži "šta god hoće", ali parlament nema svoji budžet, pa su procene duga i odluka o tome kako će i da li će biti izmiren na Vladi Srbije.

"Skupština će imati svoj budžet tek od sedeće godine i ako budemo ugovarali prenose sa nekom televizijom to će biti putem tendera, posao će, naravno, dobiti medijiska kuća sa najpovoljnijom ponudom", istakla je ona.

Dejanovićeva je dodala da bi, ipak, najbolje bilo realizovati parlamentarni program, koji bi pratio sve skupštinske aktivnosti, a ne samo plenarne sednice.

Ministarstvo finansija je upoznato sa cifrom koju je RTS plasirao kao dug parlamenta za prenose, ali se ne zna da li će sredstva za tu namenu biti predviđena rebalansom budžeta, kazala je ona.

"Rebalans budžeta bi pred poslanicima trebalo da se nađe sredinom oktobra, a osnovni razlog za donošenje tog dokumenta je isplata sredstava penzionerima, čija primanja ne prelaze 29.999 dinara", navela je predsednica Skupštine.

Ranije danas, odgovarajući na pitanja poslanika, predsednica parlamenta je rekla da je od 2006. godine RTS prenosio oko 3.000 sati skupštinskih zasedanja, kao i da je parlament obavezan da obezbedi javnost u svom radu, ali da nema nikakvih formalno-pravnih obaveza prema RTS.

Inače, poslanici LDP su upitali na osnovu čega generalni direktor RTS Aleksandar Tijanić potražuje više od tri miliona evra i što baš od 2006. godine, dodajući da se stiče utisak da toj medijskoj kući trebaju pare, pa na "ovaj način pokušavaju da ih izvuku pred rebalans budžeta".

Oni su upitali i kakvo je finansijsko poslovanje RTS, da li ima gubitke i dobitke, da li će Državna revizorska institucija da prekontroliše njegovo poslovanje, a Vladu Srbije koliko je novca do sada iz republičkog budžeta javni servis dobio za tehniku i otpremnine radnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.