Dejanović: Kazniti nesavesne lekare

Izvor: B92, 29.Sep.2012, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejanović: Kazniti nesavesne lekare

Beograd -- Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović pozvala je nadležne državne organe da procesuiraju i kazne one lekare koji narušavaju ugled struke.

Ona je istakla da većina zdravstvenih radnika obavlja svoj posao savesno i korektno.

Đukić Dejanovićeva je u intervjuu Tanjugu rekla da postoji uvreženo mišljenje u javnosti da je korupcija u zdravstvu ogromna i da ona nije saglasna s time da je korupcija u tolikoj meri zastupljena u toj oblasti.

Takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je rekla da 98 odsto zdravstvenih radnika obavlja godinama svoj posao perfektno, iako nisu odgovarajuće plaćeni.

"Međutim, svi smo osetljivi na korupciju u zdravstvu i zato molim druge organe, pre svega, iz Ministarstva unutrašnjih poslova, tužilaštva i organe pravosuđa da procesuiraju one koji narušavaju ugled našoj struci kako bi na na taj način vratili dostojanstvo zdravstvu”, poručila je Đukić Dejanovićeva.

Ona je najavila i da će u oktobru biti održan sastanak s predstavnicima Ministarstva finansija i proizvođača lekova kako bi se pronašlo odgovarajuće rešenje za nastale probleme i omogućila bolja snabdevenost tržišta lekovima.

"Do skoro 531 lek nije imao cenu i nije bio u prometu, pa je određena cena tih medikamenata, ali sada postoji mogućnost da nema lekova zato što proizvođači, odnosno trgovci nisu motivisani da rade, jer im se plaća po starom kursu i ovih dana se traži rešenje da im se to omogući po realnom kursu", kazala je ministarka.

Ona je navela da je važno i da će nastojati u tome da se napravi "prodor" do svih onih koji učestvuju u lancu snabdevanja lekovima.

Kako je objasnila, komisija koja se bavi time, kao i pitanjem revizije cena svih lekova, početkom oktobra će završiti svoj posao i nakon toga biće održan sastanak kome će, pored nje, prisustvovati i ministar finansija i predstavnici proizvođača lekova kako bi se postigao dogovor i rešio problem obračuna cena lekova po starom kursu.

Od 1. oktobra plaćanje lekara po učinku

Komentarišući navode predstavnika organizacije "Doktori protiv korupcije" da Srbija ima najveću stopu smrtnosti pacijenata, Dejanovićeva je rekla da ti parametri jesu loši, ali da ima dobrih primera, poput toga što je smrtnost novorođenčadi u Srbiji poslednjih godna smanjena.

"Umire se, pre svega, od kardiovaskularnih i malignih bolesti i zato mislimo da palijativna nega mora zaživeti u Srbiji da bi se smrtnost smanjila i kvalitet života ozbiljno obolelih osoba popravio", kazala je ministarka zdravlja.

Galenika ima više dužnika nego dugova

Govoreći o problemima u "Galenici", ona je istakla da ne spori da je, verovatno, bilo individualne odgovornosti, ali se problem koji postoji u toj farmaceutskoj kući "ne može etiketirati kao problem neke partijske opcije, niti to jeste". "'Galenika' je bila ponos kada je u pitanju domaća farmaceutska industrija onda kada smo imali jaku konkurenciju. Danas 'Galenika' jeste u finansijski lošem stanju, ali činjenica je da se toj kući dosta i duguje. Dug prema 'Galenici' je veći nego što je ona dužna drugima", zaključila je Đukić Dejanovićeva.

Ona je navela da će rad na prevenciji i ranom otkrivanju bolesti biti nešto na ćemu će ministarstvo insistirati i raditi ubuduće.

Govoreći o daljim planovima rada Ministarstva zdravlja u narednom periodu, Dejanovićeva je navela da će od 1. oktobra početi da se primenjuje plaćanje lekara po učinku, što će, kako je rekla, omogućiti da svi imaju postojeću platu, a oni koji rade nešto bolje da zarade i nešto više od toga.

"Bolje znači da lekari koji se posvećuju svom pacijentu, koji ga pregledaju i koji se angažuju i leče pacijenta, a ne šalju ga bez razloga na sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite, bi, kao i zdravstveno osoblje koje radi sa njima, trebalo da budu stimulisani", rekla je Đukić Dejanovićeva.

Ona je najavila da će primena tzv. kapitacione formule početi od oktobra, a da će se njena praktična primena videti u novembru, kada će se isplatiti oktobarske plate. Takođe je rekla da je cilj bio da se u fokus aktivnosti domova zdravlja i primarne zdravstvene zaštite stavi pacijent.

Dejanovićeva je najavila i da će od narednog meseca sva deca i trudnice imati potpunu zdravstvenu zaštitu nezavisno od toga da li je njima ili članovima njihove porodice poslodavac uplatio zdravstveno osiguranje ili nije i da će to biti definisano određenim potvrdama, u skladu sa zakonskim aktima.

Takođe je rekla da su obezbeđena sredstva u vrednosti od 130 miliona dinara koja će se iskoristiti za lečenje dece koja boluju od retkih metaboličkih bolesti.

"Ni u državama čija je ekonomija neuporedivo bolja, nažlost, retke bolesti nisu briga države, nego je sav teret na porodici i roditeljima", rekla je Đukić Dejanovićeva i dodala da će svi oboleli imati istu mogućnost za lečenje i da su lekari i njihovi roditelji obavešteni o tome.

Ministarka zdravlja je rekla da se nada da će narednih godina suma koja se izdvaja za retke bolesti biti veća nego što je predviđeno u ovoj godini.

Govoreći o promenama direktora u kliničkim centrima u Nišu i Kragujevcu, Dejanovićeva je objasnila da je to učinjeno jer je u Kliničkom centru u Nišu direktor bio u v.d. stanju i da je zbog toga došlo do promene, a u Kragujevcu je on podneo ostavku, pa je bilo neophodno postaviti novog vršioca dužnosti.

Ona je ukazala da je procedura takva da Vlada Srbije postavlja direktore, pa će se videti šta će se dogoditi u narednom periodu na tom planu kada su u pitanju zdravstvene ustanove.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dejanović: Kazne za nesavesne lekare

Izvor: Akter, 29.Sep.2012

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović pozvala je nadležne državne organe da procesuiraju i kazne one lekare koji narušavaju ugled struke

Nastavak na Akter...

Đukić Dejanović: Kazniti nesavesne lekare

Izvor: S media, 29.Sep.2012

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović je istakla da većina zdravstvenih radnika obavlja svoj posao savesno i korektno...Đukić Dejanović je u intervjuu Tanjugu rekla da postoji uvreženo mišljenje u javnosti da je korupcija u zdravstvu ogromna i da se ona ne slaže sa tim da je i ona u tolikoj...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.