Izvor: S media, 29.Sep.2012, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukić Dejanović: Kazniti nesavesne lekare

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović je istakla da većina zdravstvenih radnika obavlja svoj posao savesno i korektno.

Đukić Dejanović je u intervjuu Tanjugu rekla da postoji uvreženo mišljenje u javnosti da je korupcija u zdravstvu ogromna i da se ona ne slaže sa tim da je i ona u tolikoj meri zastupljena u toj oblasti.

Takođe je rekla da 98 odsto zdravstvstvenih radnika obavlja godinama svoj posao perfektno, iako nisu odgovarajuće plaćeni. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

"Međutim, svi smo osetljivi na korupciju u zdravstvu i zato molim druge organe, pre svega, iz Ministarstva unutrašnjih poslova, tužilaštva i organe pravosuđa da procesuiraju one koji narušavaju ugled našoj struci kako bi na na taj način vratili dostojanstvo zdravstvu”, poručila je Đukić Dejanović.

Ona je najavila i da će u oktobru biti održan sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija i proizvođača lekova kako bi se pronašlo odgovarajuće rešenje za nastale probleme i omogućila bolja snabedevenost tržišta lekovima.

Od 1. oktobra plaćanje lekara po učinku

Komentarišući navode predstavnika organizacije "Doktori protiv korupcije" da Srbija ima najveću stopu smrtnosti pacijenata, Dejanovićeva je rekla da ti parametri jesu loši, ali da ima dobrih primera, poput toga što je smrnost novorođenčadi u Srbiji poslednjih godna smanjena.

"Umire se, pre svega, od kardiovaskularnih i malignih bolesti i zato mislimo da palijativna nega mora zaživeti u Srbiji da bi se se smrtnost smanjila i kvalitet života ozbiljno obolelih osoba popravio", kazala je ministarka zdravlja.

Ona je navela da će rad na prevenciji i ranom otkrivanju bolesti biti nešto na ćemu će ministarstvo insistirati i raditi ubuduće.

Govoreći o daljim planovima rada Ministarstva zdravlja u narednom periodu, Dejanovićeva je navela da će od 1. oktobra početi da se primenjuje plaćanje lekara po učinku, što će, kako je rekla, omogućiti da svi imaju postojeću platu, a oni koji rade nešto bolje da zarade i nešto više od toga.

"Bolje znači da lekari koji se posvećuju svom pacijentu, koji ga pregledaju i koji se angažuju i leče pacijenta, a ne šalju ga bez razloga na sekundarni i tercijarni nivo zdravstve zaštite, bi, kao i zdravstveno osoblje koje radi sa njima, trebalo da budu stimulisani", rekla je Đukić Dejanović.



Dejanovićeva je najavila i da će od narednog meseca sva deca i trudnice imati potpunu zdravstvenu zaštitu nezavisno od toga da li je njima ili članovima njihove porodice poslodavac uplatio zdravstveno osiguranje ili ne i da će to biti definisano određenim potvrdama, u skladu sa zakonskim aktima.

(Tanjug, Foto: Beta)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.