Dečja onkologija dobila donaciju

Izvor: B92, 23.Jan.2014, 21:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečja onkologija dobila donaciju

Beograd -- Dečje odeljenje Instituta za onkologiju i radiologiju dobilo je danas sedeću vagu za merenje slabo pokretne dece.

Vaga je pribavljena u okviru humanitarne akcije pod nazivom "Ljubav leči", NIS-a i Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka- NURDOR.

Direktorka Službe za pedijatrijsku onkologiju Instituta Lejla Paripović naglasila je da je merenje dece neophodno zbog doziranja lekova koji se koriste u terapiji i da su do sada slabo pokretna i nepokretna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << deca merena na stojećoj vagi.

"Kod dece koja su slabije pokretna ili nepokretna, telesnu težinu je teško odrediti na stojećoj vagi. Ova sedeća vaga će olakšati i deci i osoblju i omogućiti njihovo kvalitetnije lečenje", naglasila je dr Paripović.

Ona je dodala da se na Dečjem odeljenju godišnje leči više od 100 mališana obolelelih od malignih bolesti, uglavnom, solidnih tumora i da je Institut za onkologiju jedina ustanova u Srbiji i okruženju u kojoj se leče deca obolela od tumora kostiju i tumora mozga.

Donacija je deo šire, zajedničke akcije NIS-a i zaposlenih u ovoj kompaniji, u okviru koje su prikupljena sredstva za nabavku neophodnih medicinskih aparata za lečenje dece obolele od malignih bolesti.

Pored sedeće vage, nabavljene su laminarne komore za pripremu citostatskih terapija, infuzione i špric pumpe, kao i dodatna oprema.

Oprema je namenjena Institutu za onkologiju i radiologiju, Institutu za zdravstvenu zaštitu dece Vojvodine, Klinici za dečje interne bolesti u Nišu, Univerzitetskoj dečjoj klinici, Institutu za majku i dete, kao i NURDOR-ovim roditeljskim kućama za smeštaj dece i njihovih roditelja u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Direktorka Direkcije za eksterne komunikacije NIS-a Sanja Lubardić naglasila je da kompanija koja ostvaruje profit nije na pravom putu ako deo svoje zarade ne usmeri onima kojima je pomoć najpotrebnija.

"Zajedno sa NURDOR-om prepoznali smo gde treba da pomognemo. Značaj ove akcije je što su u njoj učestvovali zaposleni u kompaniji, a onda je kompanija odlučila da podrži svoje zaposlene. NIS će uvek biti uz one kojima je pomoć potrebna", naglasila je Lubardićeva.

Ona je dodala da je uverena da će akcija "Ljubav leči" doprineti kvalitetnijem lečenju i ubrzati put ka ozdravljenju mališana obolelih od malignih oboljenja.

NIS-u i zaposlenima u ovoj kompaniji na pomoći je zahvalio i predsednik Upravnog odbora NURDOR-a Todor Mančić koji je rekao da se udruženje trudi da u celoj Srbiji popravi uslove za lečenje dece obolele od raka, a ova značajna donacija NIS-a u velikoj meri će tome doprineti.

Pored novca prikupljenog u akciji kompanije NIS i zaposlenih, organizovana je i dodatna akcija na Fejsbuk stranici NIS-a, a za svaku pristiglu poruku podrške oboleloj deci kompanija je donirala dodatna sredstva.

Poruke podrške pretočene su u slike koje će se naći na zidovima bolnica u kojima se leče deca obolela od malignih bolesti.

Akcija "Ljubav leči", jedna je u nizu podrške kompanije i zaposlenih deci oboleloj od raka i udruženju NURDOR, a samo tokom prošle godine NIS je obezbedio gorivo za prevoz bolesnih mališana, učešće dece u akciji "Otvorena škola tenisa" i druženje sa članovima "Dejvis kupa", kao i novogodišnje paketiće.

Deci koja se leče na Dečjem odeljenje Instituta za onkologiju predstavnici NIS-a i NURDOR-a uručili su danas i paketiće.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.