Ljubav leči: Pomoć Dečjem onkološkom odeljenju

Izvor: B92, 23.Jan.2014, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ljubav leči": Pomoć Dečjem onkološkom odeljenju

U okviru humanitarne akcije pod nazivom „Ljubav leči“, NIS i Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR uručili su danas dečjem odeljenju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije donaciju – sedeću vagu za merenje slabo pokretnih pacijenata.

Ovo je deo šire, zajedničke akcije NIS-a i zaposlenih u kompaniji, u okviru koje su prikupljena sredstva za nabavku neophodnih medicinskih aparata - laminarne komore za pripremu citostatskih terapija, infuzione >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i špric pumpe, kao i dodatne opreme koja će olakšati lečenje i oporavak dece obolele od malignih bolesti.

Aparati i oprema namenjeni su Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, Klinici za dečje interne bolesti u Nišu, Univerzitetskoj dečjoj klinici, Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić", kao i „NURDOR-ovim roditeljskim kućama za smeštaj dece i njihovih porodica iz unutrašnjosti tokom lečenja u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Ovu novogodišnju filantropsku akciju zaposlenih u kompaniji podržala je i kompanija, koja je sredstva namenjena kupovini poklona poslovnim partnerima usmerila u ovu akciju, donirajući sredstva jednaka iznosu koju su prikupili zaposleni NIS-a. Svojim porukama podrške pridružili su se i fanovi kompanije na društvenoj mreži Fejsbuk.

U Službi pedijatrijske onkologije se godišnje leči više od 100 dece obolele od malignih bolesti. Institut za onkologiju i radiologiju Srbije je referentna i jedina ustanova u Srbiji i okruženju u kojoj se leče deca obolela od tzv. solidnih tumora, odnosno tumora kostiju i tumora mozga. Lečenje dece se sprovodi po svetskim protokolima koji podrazumevaju multidisciplinarni pristup (hirursko lečenje, zračnu terapiju i hemioterapiju) kao i doziranje lekova na osnovu telesne površine tj, telesne težine.

- Kod dece koja su zbog svoje bolesti, sprovedene hirurške procedure ili teškog opšteg stanja slabije pokretna ili nepokretna, telesnu težinu je teško odrediti merenjem na tzv. stojećoj vagi. Sedeća vaga, veoma korisna donacija NIS-a će omogućiti lakše i preciznije određivanje telesne težine kod ove grupe dece, naglasila je dr Lejla Paripović, direktor Službe pedijatrijske onkologije.

- Srećni smo što se saradnja sa NIS-om nastavlja i proširuje i na opremanje svih dečjih hematoonkoloških odeljenja u zemlji. Misija Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka je stalno ulaganje u unapređenje kvaliteta lečenja i života malih pacijenata, a ova značajna donacija NIS-a će u velikoj meri tome doprineti, istakao je tom prilikom Todor Mančić, predsednik Upravnog odbora NURDOR-a.

Akcija „Ljubav leči“, jedna je u nizu podrške kompanije i zaposlenih deci oboleloj od raka i udruženju NURDOR. Samo u 2013. godini, NIS je obezbedio gorivo za prevoz bolesnih mališana, učešće dece u akciji „Otvorena škola tenisa“ i druženje sa članovima „Dejvis kupa“, kao i novogodišnje paketiće.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.