Deci sa smetnjama u razvoju svaki gest dobre volje mnogo znači

Izvor: RTS, 28.Feb.2020, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deci sa smetnjama u razvoju svaki gest dobre volje mnogo znači

U Pirotu već nekoliko decenija postoji Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima čiji korisnici često provode vreme u dnevnom boravku. Iako poslednjih godina imaju izuzetne uslove za rad, pomoć drugih organizacija i pojedinaca je dobrodošla, poput one koju će u narednom periodu, jednom nedeljno, dobijati od Udruženja građana "Osveženje" u saradnji sa Udruženjem "Dobra vila za vas" iz Beograda. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Njihov svet je pomalo specifičan - ali razumeju svaku blagu reč, pažnju i iskreni osmeh koji im uputite. 

Zato je dnevni boravak Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima mesto za druženje, igru i učenje i mlađih i starijih korisnika. A svaki gest dobre volje, poput doniranja igračaka ili hrane im puno znači. 
Sekretar Udruženja za MNRL u Pirotu Vesna Stanković kaže da su voće i povrće bitan segment ishrane kod dece sa smetnjama, jer je mnogo njih na raznim dijetama - bezglutenskim.
"Tako da smo sada u mogućnosti da deci podelimo uz užinu i zdrav obrok. Veći značaj je, rekla bih, jer su to porodice socijalno ugroženog stanovništva. Mnogi roditelji dece sa smetnjama, nažalost, nisu u mogućnosti da rade jer brinu o deci, pa im je vrlo značajno kad im veliki deo hrane damo da ponesu kući", kaže Stankovićeva.
"Konkretno, što se tiče ove akcije ona će se održavati svake srede, jednom nedeljno. A u planu nam je saradnja sa patronažnom službom u okviru Doma zdravlja", kaže Dragana Ignjatović iz Udruženja građana "Osveženje".
Za dvadeset petoro korisnika boravak u inkluzivnom centru znači, pre svega, socijalizaciju, ali i priliku da nekoliko sati dnevno provode vreme na kvalitetan i kreativan način.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.