Decentralizacija čuva stabilnost

Izvor: RTS, 29.Mar.2010, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Decentralizacija čuva stabilnost

Proces decentralizacije treba da očuva stabilnost i pospeši ekonomski razvoj, rekao predsednik Tadić. To pitanje ne sme biti politički instrumentalizovano, istakao predsednik. Svaka članica EU primenjuje sopstveni model decentralizacije, rekao Dežer.

Predsednik Srbije Boris Tadić, otvarajući dvodnevnu Nacionalnu konferenciju o decentralizaciji u Skupštini Srbije, rekao je da proces decentralizacije treba da očuva stabilnost i doprinese ekonomskom razvoju zemlje.  >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Zamenik šefa Misije OEBS Tomas Mur rekao je da je cilj decentralizacije da se građanima približi vlast i da OEBS to smatra vitalnim delom podrške koju pruža Srbiji.

Po njegovim rečima, decentralizacija će doneti i ekonomsku dobrobit u vidu razbijanja monopola ali i političku u vidu direktnijeg učešća samih građana u donošenju odluka koje imaju uticaja na njihov život.

Mur je rekao i da se decentralizacija u Evropi pokazala kao uspešna, posebno u konfliktnim društvima, kao što je Španija i da Srbija mora da nađe sopstveni način na koji će vlast biti podeljena između centra i regiona.

Decentralizacija nije nametnuta Srbiji spolja nego je Srbija sama krenula tim putem u cilju sopstvenog razvoja, rekao je Mur.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara Saveta Evrope u Srbiji Konstantin Jerokostopulos rekao je da ova organizacija posebnu pažnju posvećuje regionima koje smatra fundamentalnim za demokratiju.

Prema njegovim rečima, Savet Evrope se zalaže za sprovođenje evropskih standarda za stvaranje uspešne lokalne vlasti i za uspostavljanje nezavisnosti lokalnih zajednica.

"Odluke moraju biti formirane na najnižem mogućem nivou", rekao je on, dodavši da je plan Srbije za reformu lokalne uprave i decentraliazacija veoma važan korak.

"Svaki pogrešan pristup rešavanju pitanja decentralizacije može biti opasan i može proizvesti kontraefekat", rekao predsednik Tadić.

Predsednik Srbije je naglasio i da pitanje decentralizacije ne sme biti instrumentalizovano u političkom životu, a krajnji cilj  tog procesa je obezbeđivanje funkcionisanja sistema i života u Srbiji.

"U vremenu kada se suočavamo sa mnogim izazovima i problemima, moramo tražiti nova rešenja za pitanja decentralizacije", rekao je Tadić.

Proces decentralizacije jedan od najvećih izazova sa kojima se suočava društvo zbog čega u taj posao treba uključiti sve institucije, kako bi se izbeglo ponavljanje grešaka iz prošlosti, istakao je predsednik.

Tadić je kao veoma veliki problem u prethodnih nekoliko decenija označio nizak natalitet u mnogim delovima Srbije i selidbu stanovništva sa rubnih područja u lokalne centre i Beograd.

"Nije lako primeniti ni iskustva nekih evropskih zemalja, jer se one razlikuju od Srbije i po broju stanovnika i po svojim mogućnostima, ali je dodao da ni Evropska unija ne nameće kakvo rešenje treba da bude prihvaćeno ukoliko ono može da obezbedi političku stabilnost i ekonomski prosperitet", istakao je predsednik.

Nema univerzalnog modela

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da EU pozdravlja nameru Srbije da sprovede referme i da se decentralizuje i naglasio da se to odslikava u prošloj, sadašnjoj i budućoj pomoći koju Unija u tom smislu daje Srbiji, a ona je do sada samo u finansijskim sredstvima iznosila više od 200 miliona evra.

Dežer je ukazao da ni EU nema opšteprihvaćeni model decentralizacije i da svaka država-članica primenjuje sopstveni model, pa tako i Srbija treba da pronađe sistem koji će njoj najviše odgovarati.

"Ključni princip jeste da se sve odluke donose na nivou što bližem samim građanima", rekao je Dežer, dodajući da decentralizacija treba samim građanima da donese više vlasti i više odgovornosti.

Prema Dežerovim rečima, lokalne vlasti moraju biti sposobnije i odgovornije, a neophodno je da se uspostavi izborni okvir za decentralizaciju.

Važan razvoj preduzetništva

Na putu ka decentralizaciji Srbije glavni prioriteti treba da budu unapređenje preduzetništva, kapaciteta lokalnih samouprava i izgradnja putne i železničke infrastrukture, rekao je  ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

On je istakao i da je za decentralizaciju neophodno vratiti imovinu lokalnim samoupravama i apelovao da se što pre donese Zakon o imovini lokalne samouprave.

Dinkić je naglasio da je za uspešno sprovođenje tog procesa potrebna politička decentralizacija, kao i osnivanje srednjeg nivoa vlasti, oličenog u regionima.

Prema njegovim rečima, sve lokalne samouprave treba da imaju zajednički cilj, a to je obezbeđivanje boljeg i kvalitetnije života građana i privlačenje investicija.

Predsedavajući Nacionalnog saveta za decentralizaciju Nenad Čanak ocenio je da je stepen decentralizacije mera demokratskog razvoja jednog društva a da taj proces nije moguće ostvariti bez, pre svega, političke decentralizacije.

Prema njegovim rečima, decentralizacija je sredstvo za bolje organizovanje jedne države i nikako ne predstavlja početak njenog razbijanja.

Ministarka finansija Diana Dragutinović je rekla da je decentralizacija neminovan proces, čije su prednosti nesporne, ali da postoje i određeni nedostaci koji se tiču efikasnosti raspoređivanja resursa, iako je to ključni argument onih koji se zalažu za snažniju decentralizaciju.

Ona je rekla da će Srbija, u tom procesu, biti pred izazovom sopstvene asimetrične strukture, odnosno da će biti potrebno da se u Vojvodini, koja je Statutom dobila oko 150 novih nadležnosti, spreči i povećanje javne potrošnje, odnosno povećanje poreskih stopa.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić :Da ne ponovimo greške

Izvor: Večernje novosti, 29.Mar.2010

Proces decentralizacije jedan je od najvećih izazova sa kojima se suočavamo i zbog toga u taj posao treba uključiti sve institucije u zemlji, kako bi se izbeglo ponavljanje grešaka iz prošlosti, poručio je u ponedeljak predsednik Srbije Boris Tadić

Nastavak na Večernje novosti...

Decentralizacija ne sme da se politizuje

Izvor: Vesti-online.com, 29.Mar.2010

Proces decentralizacije treba da očuva stabilnost i pospeši ekonomski razvoj, rekao predsednik Tadić otvarajući dvodnevnu Nacionalnu konferenciju o decentralizaciji. To pitanje ne sme biti politički instrumentalizovano, dodao je Tadić..."Svaki pogrešan pristup rešavanju pitanja decentralizacije...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.