Decentralizacija jedan od najvećih izazova

Izvor: Beta, 29.Mar.2010, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Decentralizacija jedan od najvećih izazova

BEOGRAD, 29. mart 2010. (Beta) - Predstavnici Evropske unije, OEBS i Saveta Evrope izrazili su u ponedeljak u Beogradu spremnost da pomognu decentralizaciju vlasti u Srbiji istakavši da je to jedan od najvećih izazova pred Beogradom.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je na konferenciji o decentralizaciji u Skupštini Srbije da svaka članica EU ima sopstveni model decentralizacije koji primenjuje, te ne postoji univerzalni model primenljiv na sve zemlje.

"Postoje odredjeni ključni principi koje treba poštovati i koji su definisani ugovorom iz Mastrihta", rekao je Dežer i da je jedan od tih principa da proces mora ići od najnižih ka najvišem nivou.

Predstavnik misije OEBS Tomas Mur je rekao da je cilj decentralizacije razbijanje monopola države i omogućavanje gradjanima da učestvuju u donošenju odluka bitnih za njihov život.

"Srbija sama treba da nadje način za podelu vlasti izmedju centralnih i lokalnih oragana", rekao je Mur.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.