Izvor: Blic, 24.Jan.2018, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dečak špijun" krišom uslikao Kimov voz sa TAJNIM TERETOM

Britanac Sem Čemberlen (18) uspeo je prilikom turističke posete Severnoj Koreje da na granici s Kinom uslika voz čiji je teret bio zamaskiran, kako se putem satelita ili dronova, ne bi videlo šta on prevozi.

Eksperti, piše "San", poručuju da na taj način severkorejski lider Kim Džong Un pokušava da zaobiđe sankcije nametnute od strane Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nakon najnovijeg testa interkontinentalne balističke rakete krajem prošle godine.

Sem, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << inače student Iton koledža, koji je odlučio da pauzira godinu na studijama i poseti Severnu Koreju, dok je čekao da pređe granicu s Kinom primetio je teretni voz, u kojem mu se učinilo da je nešto zamaskirano.

- Činilo se kao da slamom žele da sakriju šta god da se nalazilo na tom vozu - rekao je Sem iz Somerseta.

Snimo je zaustavljeni teretni voz, koji su čuvali vojnici Severne Koreje. Izvadio je fotoaparat i uspeo da napravi nekoliko fotografija, rizikujući hapšenje.

Iako su mu na granici proveravali fotoaparat, srećom na njima nisu primetili voz sa tajnim teretom.

- Svi znaju kakav je režim u Severnoj Koreji i na koji način tretiraju neprijatelje i čini mi se da ću se osvrtati oko ramena još neko vreme - poručio je Sem.

Severna Koreja suočena je sa novim sankcijama UN zbog nuklearnih testova. Pored ostalih restrikcija, sankcije se odnose i da uvoz nafte i naftnih derivata, ali je Kina optužena za kršenje tih sankcija.

Ekspert za Koreju, Ketrin Džouns, sa Univerziteta Varvik kaže da je slama postavljena na teret kako bi on ostao sakriven od očiju javnosti.

- Nije jasno da li ove fotografije pokazuju kršenje sankcija, kao što nije ni jasno šta se u vozu nalazi. Ne mora da znači da se u vozu nalazi roba koja je pod sankcijama, ali je očigledno roba za koju severnokorejski režim ne želi da je građani vide - rekla je ona.

Podsetila je i daje i ranije Kina kršila međunarodne sankcije uvedene Severnoj Koreji. Naime, nedavni satelitski snimci pokazali su kako kineski naftni tanker prevozi ilegalno naftu u Severnu Koreju tokom sankcija.

VIDEO: Lansiranje projektila koje je uznemirilo svet

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.