Deca s ulice najugroženija grupa u društvu! (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 24.Nov.2014, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca s ulice najugroženija grupa u društvu! (FOTO)

Deca ulice spadaju u jednu od najugroženijih grupa, a najveći broj njih dolazi iz romske populacije, kaže Meho Omerović, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i rodnu ravnopravnost

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i rodnu ravnopravnost Meho Omerović je na radnom sastanku ”Položaj dece koja žive i rade na ulici” je upozorio da su njihova ljudska prava višestruko ugrožena.

- Ona žive u nehumanim uslovima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << ugroženo im je pravo na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, bezbedan život. Međutim, ono što je najviše poražavajuće jeste da njihova prava ugrožavaju i njihovi roditelji ili članovi uže ili šire porodice – upozorio je Omerović, pa nastavio:

- Ta deca su često zanemarivana, zlostavljana, dolaze iz prinudnih brakova, radne eksploatacije i trgovine decom.

Foto: Telegraf

Imajući u vidu da su deca emotivna i ekonomski zavisna, prema njegovim rečima, često ne žele da policiji ili drugim državnim organima prijave članove svoje porodice i na neki način su prinuđena i pristaju na takav položaj.

Omerović upozorava i da je država u značajnoj meri neosetljiva na te probleme ocenjujući da su svi pomalo navikli na scene kako deca prose na semaforima, ispred crkvi…

- Njihov težak položaj je posledica i neadekvatnog odgovora kako društva tako i nadležnih institucija. Oni su i dalje u velikoj meri za institucije sistema pravno nevidljivi, nisu upisani u matične knjige, nemaju zdravstvene knjižice, ne pohađaju osnovnu školu – rekao je Omerović.

Foto: Marko Todorović

Podsećajući da su nedavno usvojene izmene i dopune Zakona o vanparničnom postupku u cilju rešavanja položaja nevidljivih lica, on je istakao da u narednom periodu mora da se vidi da li se tim dokumentom rešavaju problemi.

- Prošlo je dosta vremena i skupština i odbori naručito, mogli bi zajedničkim aktivnostima da pribave neophodne informacije i da predloži dalje mere u cilju što efikasnije primene zakona -rekao je Omerović.

On je naveo i da poslednji događaji govore o porastu vršnjačkog nasilja i broja krivičnih dela koje su počinili maloletnici.

Foto: Marko Todorović

- Nasilje dece prema starijim sugrađanima predstavljaju samo vrh komplesnog problema. Ti primeri govore da moramo više i ozbiljnije raditi na pitanjima i problemima sa kojima se deca, a posebno ona koja dolaze iz marginalizovanih grupa i na čije ponašanje i svest sigurno utiču i teške nehumani uslovi u kojima odrastaju, susreću – istakao je Omerović.

On smatra i da za rešavanje dečjeg prosjačenja, ali i težih krivičnih dela koja su počinili maloletnici, nisu dovoljni samo zakoni, prekršajne i vaspitne mere i sankcije, već da je potreban terenski rad i konkretne aktivnosti, kao i efikasnije usluge institucije.

Šefica sektora operacije Delegacije EU u Srbiji Jolanda San Hose smatra da je, kada se radi o pravima deteta, Srbija napravila veliki napredak.

Foto: Telegraf

Međutim, ona upozorava da se romska i deca sa invaliditetom suočavaju sa mnogim problemima – nisu registrovana nakon rođenja, nemaju nikakva prava, suočena sa problemom socijalne i zdravstvne zaštite.

- Očigledno je da se deca sa ulice, koja su najranjivija grupa u društvu, suočavaju sa nejednakim šansama i imaju ogranične prilike – rekla je San Hose ocenjujući da je loše to što nijedna preporuka zaštitnika građana nije usvojena.

Radnom sastanku prisustvovali su i direktor Unicef-a Srbije Mišel Sen Lot koji je naveo da su deca ulice često žrtve nasilja i zlostavljasnja i da žive u najvećem siromaštvu. Skupu je prisustvovala i zamenica zaštitnika građana za prava deteta Gordana Stevanović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.