Izvor: N1 televizija, 18.Dec.2017, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca iz Avganistana kitila jelku, novogodišnja želja - kuća

U Srbiji, u mestima gde su prihvatni centri i izbeglički kampovi, za one koji u njima žive organizovani su prijemi u lokalnim samoupravama.

Izvor: N1

U osnovnoj školi u Beloj Palanci organizovana je radionica - pravljenje ukrasa i kićenje jelke. U kampu Divljana trenutno je oko 100 ljudi uglavnom iz Avganistana - od toga, pedesetoro su deca.

Neka od dece iz Avganistana jelku su danas kitila prvi put. Jelki nema, običaji su drugačiji.

"U Avgranistanu >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << se svi okupimo, bitno je da je porodica zajedno, slavimo uz mnogo voća, i nemamo ovakvo drvo, nema jelke".

"U Avganistanu idemo na piknik i plivanje. Nema plivanja ove godine.Ne, hladno je. Kako ćete ove godine slaviti? Ovde si sa celom porodicom? Sa mamom, tatom i moja dva brata".

Srećna Nova godina jedna je, kažu, od težih stvari koje su naučili na srpskom. Osnovne pojmove prepoznaju i govore.

Za sada, ipak, žive u izbegličkom kampu. Ukupno 4.200 ljudi, skoro polovina su deca, sada je u 18 prihvatnih centara u Srbiji, a kada će i gde moći da odu i dalje se ne zna.

"Oni ne žele da ostanu ovde, ali se mi trudimo da im taj boravak olakšamo, da ih okupiramo nekim aktivnostima. Evo, deca su pošla u škole", kaže Slobodan Savović iz Komesarijata za izbeglice.

U većini škola u Srbiji, njihov polazak primljen je kao i ovde u Beloj Palanci. Druže se. Inače ne govore istim jezikom, ali deca kažu da se dobro razumeju.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Radionica za decu migranata - pravljenje ukrasa i kićenje jelke

Izvor: N1 televizija, 18.Dec.2017

U Srbiji, u mestima gde su prihvatni centri i izbeglički kampovi, za one koji u njima žive organizovani su prijemi u lokalnim samoupravama...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.