Davos – sve oči uprte u Trampa

Izvor: RTS, 21.Jan.2020, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Davos – sve oči uprte u Trampa

Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu svetska politička i ekonomska elita raspravlja o privredi, tehnologiji, politici i klimatskim promenema. Centralni događaji su obraćanje američkog predsednika Donalda Trampa i govor potpredsednika Kine Han Dženga. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao na panelu o Zapadnom Balkanu, a govoriće i na ekonomskom panelu. Očekuju ga i susreti i sa zvaničnicima iz regiona i sveta. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Od jutos je u Davosu održano nekoliko panela na teme koju se cantralne za skup koje se održava 50. put – očuvanje sredine, sprečavanje globalnog zagrevanja, ravnomerna raspodela plodova ekonomskog rasta i izgradnja zdravstvenih sistema u svetu sa sve starijim stanovništvom.

Sa velikom pažnjom svetske elite koja se okupila u švajcarskom ski-centru očekuje se govor predsednika SAD Donalda Trampa koji se vratio posle prošlogodinje pauze. Tramp je poznat kao lider koji ne mari za temu globalnog zagrevanja.
Ubrzo za njim govoriće aktivistkinja Greta Tunberg koja je pokrenula na proteste mlade širom sveta protiv klimatskih promena. Tramp i Tunbergova bili su ljuti protivnici Tviteru proteklih meseci.
Srpsku delegaciju koju predvodi Aleksandar Vučić ima vrlo gust raspored.
Predsednik Srbije učestvovao je na panelu o Zapadnom Balkanu na kojem su govorili i premijeri Slovenije i Hrvatske, šefovi diplomatija Severne Makedonije i Bugarske, kao i čelni ljudi MMF-a i Evropske banke za obnovu i razvoj.
Skup je bio zatvoren za javnost.
Vučić je u Davosu imao i niz bilateralnih sastanka
Predsednik će učestvovati i na radnom ručku o održivom razvoju u jugoistočnoj Evropi na kome će biti i predsednici Litvanije i Poljske i kao i prvi čovek Evropskog parlamenta.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

SRBIJA JEDINA IZ REGIONA ŠEST GODINA U DAVOSU Strani mediji upoznati s ekonomskim prilikama kod nas

Izvor: Blic, 22.Jan.2020, 11:42

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je Srbija jedina zemlja iz jugoistočne Evropa koja je svih šest godina bila predstavljena u Davosu na najvećem svetskom ekonomskom i političkom forumu i istakao da je ove godine ostvareno dosta važnih kontakata sa svetskim liderima.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.