');
Blic Biznis

SRBIJA JEDINA IZ REGIONA ŠEST GODINA U DAVOSU Strani mediji upoznati s ekonomskim prilikama kod nas

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je Srbija jedina zemlja iz jugoistočne Evropa koja je svih šest godina bila predstavljena u Davosu na najvećem svetskom ekonomskom i političkom forumu i istakao da je ove godine ostvareno dosta važnih kontakata sa svetskim liderima.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Davos Foto: Gian Ehrenzeller / EPA;
Davos

On je za RTS rekao da se učešćem u Davosu pokazuje značaj zemlje, ali ostvaruju i brojni kontakti.

Aleksandar Vučić, Davos 2020
Foto: instagram Budućnost Srbije AV / Tanjug
Aleksandar Vučić, Davos 2020

"Imali smo važne kontakte sa šeficom Evropske komisije, ljudima iz najbližeg Trampovog okruženja. Bilo je kontakata sa mnogim evropskim liderima: premijerima, predsednicima, sa velikom biznis zajednicom", rekao je Vučić.

U Davosu se, kako kaže, predstavlja zemlja, njena stabilnost, šta može da ponudi potencijalnim investitorima.

"Mislim da smo taj posao dobro uradili", naglasio je predsednik.

Pročitajte još

On je naveo da su strani mediji pokazali da dobro poznaju ekonomske prilike u Srbiji i da je bilo mnogo više političkih pitanja, a posebno su se interesovali za odnos Srbije i Rusije.

Vučić kaže da je već više puta ponovio da je "sit pridika" kakve kontakte Srbija ima sa Rusijom i Kinom, a da lideri zapadno-evropskih zemalja imaju više kontakata i sarađuju više sa njima.

"Trgovinska razmena Srbije je 70 do 100 puta manja nego tih zemalja. Svaku priliku koriste da svoje proizvode prodaju Kini, da sve dobiju od Kine, da zarade na Kini, ali Srbi da ne saradju sa njima. Isto je i sa Rusijom", naveo je predsednik.

Aleksandar Vučić, Davos 2020
Foto: instagram Budućnost Srbije AV / Tanjug
Aleksandar Vučić, Davos 2020

Dodaje da se "maloj Srbiji" zamera što mimo njih sarađuje sa Rusijom i Kinom.

"Nalazimo se na evropskom putu što je naše strategijsko opredeljenje, ali nema sumnje da ćemo nastaviti dobru saradnju i poboljšavati saradnju i sa Rusijiom i Kinom, jer smo suverena zemlja, imamo svoju politiku, svoju zemlju, svoj narod. Moj posao je da se borim za naš narod i našu zemlju", zaključio je on.