Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Nov.2018, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Darmanović: Odnosi Crne Gore i Srbije najbolji od sticanja nezavisnosti

Crnogorski ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović ocenio je danas da su odnosi Crne Gore i Srbije "najbolji i najstabilniji" od sticanja nezavisnosti njegove zemlje 2006. godine, a da je saradnja Beograda i Podgorice "intezivna".

Darmanović je na radnom susretu s novinarima, povodom dve godine mandata crnogorske vlade, izrazio zadovoljstvo odnosima Crne Gore sa susednim zemljama.

On je ponovio da Crna Gora podržava članstvo Srbije u EU i dodao da dve države >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << imaju različite politike prema NATO.

Podgorica, prema rečima Darmanovića, očekuje nastavak pregovora Prištine i Beograda.

On je kazao da će Crna Gora ponovo glasati da Kosovo postane članica Interpola, jer "nema razloga za promenu odluke".

"Mi smo prijatelji obema stranama, ne želimo političke tenzije u regionu, jer kad bi ih bilo mi smo kao mala država uvek izloženi", rekao je šef crnogorske diplomatije.

Govoreći o odnosima s Rusijom, Darmanović je ocenio da je "vreme najvećih zategnutosti u odnosima prošlo".

"Rusija ima svoju ulogu na Balkanu, ona je izraz onoga što se dešavalo 2016. godine. Rusija je velika svetska sila i ima svoj interes koji se nekome sviđa ili ne, ali takav će ostati. Crna Gora je postala članica NATO i kao mala država nema pretenzije, ali će svoje savezničke obaveze izvršavati. Poželjan je scenario da mi imamo odnose s Rusijom poput Hrvatske i Slovenije", rekao je.

Komentarišući ocene da je Kina veoma prisutna na Balkanu, te da je to ranije bila i ocena evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana, Darmanović je rekao da je u slučaju Crne Gore kinesko prisustvo ekonomski motivisano.

"Kina ima razgranate poslove širom sveta, ona je česta tema u diplomatskim krugovima, stalno se pita šta to hoće Kina. U našem slučaju ne vidimo druge motive sem ekonomskih. Ona hoće da vratimo kredite, da zaradi novac. Kina se u našu politiku uopšte ne meša", kazao je crnogorski ministar.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.