Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Nov.2018, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora: U slučaju Gruevskog nije bilo povrede diplomatskog protokola

Crnogorski ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović izjavio je danas u Podgorici da njegova zemlja nije povredila diplomatski protokol u slučaju bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog koji je preko Crne Gore pobegao u Mađarsku.

Darmanović je novinarima kazao da je Crna Gora u slučaju Gruevskog postupila kao i sa svim drugim građanima, da on u trenutku ulaska u zemlju nije bio na poternici Makedonije i da "nije bilo nikakvog zakonskog problema da on uđe ili napusti" >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << crnogorsku teritoriju. Vlasti Makednije su naknadno raspisale poternicu za Gruevskim.

"Ministarstvo u tome nije imalo ulogu ili nadležnost. U vreme kada je Gruevski odlučio da traži azil i Mađarska pristala da mu da, on nije bio na poternici niti je Makedonija ukazala da je kršio zakon. Crnogorski nadležni državni organi su postupali kao sa svakim drugim građaninom, on je bio u društvu sa diplomatom i nikakvog zakonskog problema nije bilo da uđe ili napusti našu državu", rekao je šef crnogorske diplomatije.

Gruevski, kome su prošle godine zbog sudskih postupaka oduzeti privatni i diplomatski pasoš, pobegao je u Mađarsku da bi izbegao izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne na koju je pravosnažno osuđen zbog nezakonite kupovine blindiranog "mercedesa" dok je bio premijer.

Bivši makedonski premijer napisao je na Fejsbuku 13. novembra da je "u poslednjih nekoliko dana primio bezbroj pretnji po život" i da je u Budimpešti, gde je od mađarskih vlasti zatražio politički azil.

On je ušao iz Albanije u Crnu Goru 11. novembra u 19:11 u vozilu mađarske ambasade iz Tirane, potvrdili su ranije za albanske medije izvori iz vlade te zemlje.

U Crnu Goru je ušao sa ličnom kartom i u tom trenutku za njim nije postojala makedonska poternica. Prema pisanju podgoričkih medija, Gruevski je iz Crne Gore otišao u Srbiju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Crna Gora: U slučaju Gruevskog nije bilo povrede diplomatskog protokola

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Nov.2018

Crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović izjavio je u  ponedjeljak u Podgorici da njegova zemlja nije povrijedila diplomatski protokol u slučaju bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog koji je preko Crne Gore pobjegao u Mađarsku. Darmanović je novinarima rekao da je Crna Gora...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.