Dostupni linkovi

Crna Gora: U slučaju Gruevskog nije bilo povrede diplomatskog protokola


Srđan Darmanović, ministar vanjskih poslova BiH
Srđan Darmanović, ministar vanjskih poslova BiH

Crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović izjavio je u ponedjeljak u Podgorici da njegova zemlja nije povrijedila diplomatski protokol u slučaju bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog koji je preko Crne Gore pobjegao u Mađarsku.

Darmanović je novinarima rekao da je Crna Gora u slučaju Gruevskog postupila kao i sa svim drugim građanima, da on u trenutku ulaska u zemlju nije bio na potjernici Makedonije i da "nije bilo nikakvog zakonskog problema da on uđe ili napusti" crnogorsku teritoriju.

Vlasti Makednije su naknadno raspisale potjernicu za Gruevskim.

"Ministarstvo u tome nije imalo ulogu ili nadležnost. U vrijeme kada je Gruevski odlučio da traži azil i Mađarska pristala da mu da, on nije bio na poternici niti je Makedonija ukazala da je kršio zakon. Crnogorski nadležni državni organi su postupali kao sa svakim drugim građaninom, on je bio u društvu sa diplomatom i nikakvog zakonskog problema nije bilo da uđe ili napusti našu državu", rekao je šef crnogorske diplomatije.

Gruevski, kome su prošle godine zbog sudskih postupaka oduzeti privatni i diplomatski pasoš, pobjegao je u Mađarsku da bi izbjegao izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne na koju je pravosnažno osuđen zbog nezakonite kupovine blindiranog "mercedesa" dok je bio premijer.

Bivši makedonski premijer napisao je na Facebooku 13. novembra da je u Budimpešti, gdje je od mađarskih vlasti zatražio politički azil. On je ušao iz Albanije u Crnu Goru 11. novembra u 19:11 u vozilu mađarske ambasade iz Tirane, potvrdili su ranije za albanske medije izvori iz vlade te zemlje.

U Crnu Goru je ušao sa ličnom kartom i u tom trenutku za njim nije postojala makedonska potjernica.

XS
SM
MD
LG